Puccskísérlettel vádolta meg Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök elődjét, Jair Bolsonarót helyi idő szerint csütörtökön, szerinte ugyanis Bolsonaro állt az ország kormányzati épületei ellen januárban végrehajtott támadás mögött.

Brazil's President Luiz Inacio Lula da Silva BRASILIA, BRAZIL - JAN 9 - Brazil's President President Luiz Inacio Lula da Silva walks with ministers and governors a day after thousands of supporters of far-right former President Jair Bolsonaro stormed Brazil's Congress, the Supreme Court and the presidential palace, in Brasilia, Brazil January 9, 2023. Mateus Bonomi / Anadolu Agency (Photo by Mateus Bonomi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
puccs
Fotó: Mateus Bonomi

Teljes biztonsággal kijelenthetem, hogy Bolsonaro puccsot készített elő

– jelentette ki Lula a RedeTV! nevű brazil televíziós csatornának adott interjújában. Hozzátette, nem hisz abban, hogy Bolsonaro felhagyott az ilyen irányú tevékenységével.

Legyőztük Bolsonarót, de még nem győztük le a bolsonaróizmust

– fogalmazott Lula.

Január 8-án Bolsonaro több száz híve rohamozta meg Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki palota és a legfelsőbb bíróság épületét, áttörve a rendőrségi kordont.

A tavalyi elnökválasztáson Bolsonaro baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva aratott győzelmet. A volt elnök mindazonáltal nem ismerte el a választási vereségét, és mandátuma lejártával Floridába távozott. Január végén a volt elnök turistavízumot is igényelt az országban.

Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták.

Flavio Dino igazságügyi miniszter januárban azt ígérte, hogy szervezett bűnözés, államcsíny és a demokratikus jogrendszer megdöntésére tett erőszakos kísérlet miatt bíróság elé állítják a zavargások szervezőit és finanszírozóit.

Brazília nem szállít lőszert a német Gepardokhoz

Brazília elhatárolódik attól, hogy bármilyen közvetett szerepet töltsön be az ukrajnai háborúban.