Elképesztő mértékű, 41,3 százalékos növekedést mutatott ki egy friss tanulmány a görög borfogyasztásban: a Stochasis Management Consultancy piackutató adatai szerint ennyivel nőtt a torkokon legurított bor mennyisége a 2021–2022-es szezonban a megelőző terminushoz képest – közli a meglepő adatot az Ekathimerini.com

Oenorama Wine Exhibition in Athens
Görögországban a bortermelés és a borfogyasztás egyaránt ereszkedő pályára áll a jövőben.
Fotó: Giorgos Georgiou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A kiugró adat mögött azonban a statisztikából jól ismert bázishatás húzódik meg. 

Egyrészt a pandémia miatt otthonukba zárt görögök nem fojtották borba a bánatukat, másrészt az utazási korlátozások miatt a vendéglátóipar tragikus esztendőt zárt, 

a görög rendszerint egyhatodát megtermelő ágazat külföldi turisták s velük együtt számottevő bevétel nélkül maradt. A tavalyi szürettel zárult szezon borfogyasztása már a 2013–14-es csúcsokat idézi, konkrét számokat azonban nyilvánosan nem közölt erről a piackutató társaság. 

A pandémia idején feleslegessé vált bormennyiséget megpróbálták külföldön eladni. A bor szeretete azonban elidegeníthetetlen a görögöktől, jóllehet a hellének a 2013–2014-es szezon óta éves átlagban 0,7 százalékkal kevesebb bort fogyasztanak – nem euróban, hanem literben mérve. 

Akkor az egy főre eső évi 37 literes fogyasztásukkal a nyolcadik helyen álltak az európai toplistát 55 literrel vezető portugálok mögött, s most sincsenek hátrébb. Érdekesség, hogy 2013–2014 óta éves átlagban ugyancsak 0,7 százalékos változás jellemezte a görög boripart, csakhogy a fogyasztással szemben a termelés pozitív irányt mutatott. Az adatokból kitűnik, hogy a görögök a tavalyi szezon kiugró borissza teljesítményéhez nagyban hozzájárult az a hazai termés amúgy is gyenge volt.

A görög borfogyasztás alakulása
 

A görög bortermelést mennyiségi alapon továbbra sem a növekedés fogja  jellemzi, 

a ReportLinker adatai szerint 2026-ig éves átlagban 1,4 százalékkal csökkenhet a termelés. Ezzel egy cseppet mérséklődik az 1966 óta tartó, éves átlagban 2,1 százalékos mínusszal jellemzett csökkenő trend. A 2021-es 2,72 millió hektóról 2026-ra 2,54 millió hektóra mérséklődhet a bortermelés a jelenleg a világranglista 16. helyét elfoglaló Görögországban.

Végezetül még egy meglepő adat: a görögök és vendégeik, úgy tűnik,

a parafa dugót csapra váltották,

a nagyobb kiszerelésű dobozolt, tömlős borok aránya immár 50 százalékra becsülhető a teljes piacon.