Nemzetközi gazdaság

Soha nem csökkentek ilyen mértékben a német reálbérek

Németországban több mint 4 százalékkal csökkentek a reálbérek 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest – közölte a német statisztikai hivatal. Ez az eddigi legnagyobb mértékű visszaesés az országban. A nominális bérek ugyan emelkedtek, de a 7,9 százalékos infláció felzabálta a vásárlóerőt.

Minden korábbinál nagyobb mértékben csökkentek a reálbérek Németországban 2022-ben a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint.

Financial economic global crisis, budget constraints in budget, declining stock markets. Economy euro is in inflation, arrow is pointing down background. Financial economic global crisis, budget constraints in budget, declining stock markets. Economy is in inflation, arrow is pointing down background.
euró övezet, infláció, recesszió, recession, inflation, euro, money, diagram, red, narrow
Fotó: Getty Images

Az előzetes számítások szerint a reálbérek 4,1 százalékkal csökkentek tavaly az egy évvel korábbihoz képest. 

Ez nem csupán a legnagyobb mértékű visszaesés a rendszeres adatfelvételek kezdete óta, hanem sorban a harmadik a 2020-as 1,1 százalékos és a 2021-ben regisztrált 0,1 százalékos reálbércsökkenés után. A német gazdaság összességében még nőni tudott a január végi adatközlés szerint.

A nominális bérek ugyan szintén rekordütemben, 3,4 százalékkal emelkedtek, de az is új csúcsra, 7,9 százalékra ugrott. 

A tartósan magas infláció így nem csupán a növekedést „falta fel”, hanem ismét csökkentette reálbéreket.

A szakértők szerint 2023 már jobb év lesz, a vezető gazdaságkutató intézetek mind az infláció csökkenésére számítanak. A müncheni Ifo például 6,4 százalékot jósol, a kieli IfW előrejelzése szerint pedig az idén 5,4 százalékos, jövőre 2,2 százalékos infláció várható Németországban.

Bajban a német ipar: megjöttek a decemberi adatok

Berlin közzétette a decemberi adatokat, Európa legnagyobb gazdaságában visszaesett az ipari termelés, méghozzá a vártnál nagyobb mértékben.

A szövetségi kormány egy sor intézkedéssel igyekszik csökkenteni a háztartások és a vállalkozások terheit. Támogatási programjainak összértéke nagyjából 300 milliárd euró. A középpontban az energia áll, mert Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben az energia drágul a leginkább.

Az intézkedések közé tartozik a földgáz áfájának csökkentése és a földgáz, a távhő és az áram árának korlátozása az úgynevezett árfékprogramokkal. A napokban arról is döntöttek, hogy ismét kedvezményes havi bérletet vezetnek be a helyi és a térségi közösségi közlekedésben. A Németország-menetjegy (Deutschlandticket) elnevezésű bérletet a tervek szerint májusban vezetik be. Ára 49 euró lesz, ami tetemes megtakarítást eredményez, tekintve, hogy például Berlinben 86 euróba kerül a havibérlet.

 

Németország infláció reálbérek
Kapcsolódó cikkek