Konkrét lépésekké válhat az uniós ígéret, miszerint az oroszoktól elkobzott javakat Kijevnek adják át az ukrajnai újjáépítés finanszírozására, ha az Európai Bizottság elfogadja saját jogszolgálata tanácsát, amelyről a Bloomberg számolt be. A jogászok szerint első lépcsőben arra kellene kötelezni az európai bankokat, hogy szolgáltassanak részletes adatokat a náluk befagyasztott orosz jegybanki javakról.

Russia-Ukraine war
Fotó: Stringer

A hírügynökség által idézett dokumentum szerint – amelyet a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök brüsszeli látogatása alkalmából megkaptak a tagállamok – az uniós törvények megengedik a befagyasztott eszközök befektetését, és hogy azokat Kijev megsegítésére használják őket. Ehhez azonban először is azt kell tudni, hogy mennyit érnek a lefoglalt jegybanki és a szankciók alá eső egyéb javak. 

Az orosz központi bank 2022-es jelentése alapján mintegy 258 milliárd dollárra tehető a külföldön fialtatott – áll a dokumentumban –, ebből az uniós tagállamok eddig 33,8 milliárd euró (36,2 milliárd dollár) értékű befagyasztott orosz jegybanki vagyonról tettek jelentést, de a számok nem véglegesek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján megerősítette: Brüsszelnek feltett szándéka, hogy az orosz javakat Kijevnek átadja.

Oroszországnak fizetnie kell az általa okozott rombolásért és a kiontott vérért, és hozzá kell járulnia Ukrajna újjáépítéséhez

– mondta. Ezért partnereinkkel felmérjük, hogyan használhatjuk fel az orosz állami eszközöket Ukrajna javára – tette hozzá.

A dokumentum szerint az orosz javak átadása érdekében az uniónak egyeztetnie kellene a fejlett országok csoportjával (G7) és más nemzetközi partnerekkel. 

Ignazió Cassis svájci külügyminiszter – akinek az országában tetemes mennyiségű orosz eszköz lehet – három hete a davosi csúcstalálkozón azt mondta: világos jogalap nélkül az elkobzott orosz javak nem használhatók fel Ukrajna újjáépítésére.

Oroszország nem tud leállni, teletömi a zsebeit arannyal

Továbbra is Kína a legnagyobb arany- és devizatartalékkal büszkélkedő állam. Oroszország a negyedik helyre lépett előre.