A Gabrielle ciklon okozta áradások és földcsuszamlások következtében nyolcan vesztették életüket Új-Zélandon és mintegy 3500 embert eltűntként tartanak nyilván. Chris Hipkins kormányfő az áradások sújtotta Hawke’s Bay régióban tartott sajtótájékoztatóján, pénteken az évszázad legnagyobb új-zélandi természeti katasztrófájának nevezte a hét elején átvonuló ciklont, amely főként az Északi-szigeten súlyos károkat okozott. Mintegy tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Új-Zéland Gabrielle
Tovább nőtt Gabrielle halálos áldozatainak száma Új-Zélandon.
Fotó: HOGP / MTI

A nyolcadik halálos áldozat, egy gyermek holttestét pénteken találták meg Eskdale-ben. A rendőrségi közlemény szerint a kétéves kislány csütörtökön az áradás miatt lelte halálát.

Az egész ország részvéttel gondol az áldozatokra

– nyilatkozta Hipkins, hozzátéve, hogy várhatóan még találnak holttesteket.

A rendőrség Hawke’s Bay és Tairawhiti környékén több ember eltűnését megerősítette. Amint a távközlési szolgáltatások újra működnek, várhatóan nő majd az eltűnt és megkerült emberekről szóló bejelentések száma – fűzték hozzá.

A keleti parton fekvő Gisborne lakosait arra kérték, hogy ne használják a vezetékes vizet, mivel a régió vízműve meghibásodott.

Új-Zélandon a természeti katasztrófa miatt hétfőn rendkívüli állapotot hirdettek ki, az ország történetében harmadszor.

Újabb erős földrengés volt, ezúttal Új-Zélandon

Az 5,7-es erősségű földmozgás 30 másodpercig tartott, az esetleges károkról egyelőre nem érkezett jelentés.