Februárban a hongkongi kiskereskedelmi forgalom volumenét tekintve 29,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg értékben kifejezve 31,3 százalékkal gyorsult, és 33,1 milliárd hongkongi dollárt tett ki.

Hongkong night cityscape beside the river
Hongkong night cityscape beside the river
Fotó: Getty Images

Az egykori brit gyarmatra érkező turisták száma februárban 557-szeresére, 1,46 millióra emelkedett éves szintén, és három év óta először haladta meg az egymilliót. A különleges közigazgatási területen az ékszerek, órák és egyéb luxustermékek értékesítése 128,6 százalékkal ugrott meg éves szinten a januári 22,5 százalékos gyorsulás után, ami a turizmus felpörgésének köszönhető – írja a Reuters.

A ruházati cikkek, lábbelik és kiegészítők eladásai februárban 104,1 százalékkal nőttek az előző év azonos hónapjához képest, a januári 15,6 százalékos növekedés után. 

A város szezonálisan kiigazított munkanélküliségi rátája 3,3 százalékra csökkent a december–februári időszakban a november–januári 3,4 százalékról. A Chow Tai Fook nevű ékszerüzletlánc közölte, hogy a hongkongi és makaói üzletekben január–februárban 70 százalékkal emelkedtek az eladások az előző év azonos időszakához képest, míg a szintén ékszerekkel foglakozó Chow Sang Sang eladásai a két városban mintegy 89 százalékkal ugrottak meg a január 1. és március 15. közötti időszakban.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a különleges közigazgatási terület megsínylette a zéró-Covid-politikát és az export visszaesésését. A járványvédelmi intézkedések miatt sorra zártak be az éttermek és az üzletek, s a szigorított határkorlátozások padlóra küldték a turizmust. A látogatóknak három hétre kötelezően karanténba kellett vonulniuk, ami a turisták mellett az üzletembereket és a befektetőket is elriasztotta. Emiatt az egykori brit gyarmat gazdasága tavaly a vártnál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal zsugorodott.

Az év elején a város minden korlátozást eltörölt, majd elindította a Hello Hongkong nevű kampányát, amelyben 700 ezer repülőjegyet osztanak szét, és Hongkong híres emberei reklámozzák a helyi nevezetességeket. Az is felmerült, hogy újjáélesztik a vízumprogramot, ami tartózkodási engedélyt biztosított azoknak, akik legalább 10 millió hongkongi dollárt (jelenlegi árfolyamon 1,3 millió dollárt) fektettek be helyben. Az elemzők idén a gazdaság felpörgését várják, az év eleji adatokat látva nem alaptalanul.

Versenyt fut az offshore vagyonokért Szingapúr és Hongkong – több 10 ezermilliárd dollár a tét

A két ázsiai városállam meg kívánja szorongatni a hagyományosan offshore nagyhatalomként számon tartott Kajmán-szigeteket, Mauritiust és a Brit Virgin-szigeteket. Részleteiben eltérő, de alapjában véve ugyanazon stratégia mentén törnek a csúcsra, a siker pedig már meg is mutatkozik.