Nemzetközi gazdaság

Ambiciózus célt tűzött ki Kijev: újraindítanák az áramexportot Európába

Az orosz támadások miatt súlyos károkat szenvedett az ukrán energiaellátás. Kijev most mégis arról beszél, hogy Ukrajna egy héten belül képes lenne újraindítani exportját.

Egy héten belül újraindulhat Ukrajna villamosenergia-exportja Európába, feltéve, hogy nem romlik jelentősen az energiarendszer helyzete az orosz légitámadások miatt – közölte Jurij Bojko, az Ukrenergo felügyelőbizottságának tagja, a miniszterelnök tanácsadója – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrajna villamosenergia export
Újraindítaná energiaexportját Ukrajna.
Fotó: AFP

A tárcavezető tanácsadója úgy véli, a döntéshozataltól az tényleges megnyitásáig el fog telni egy kis idő, ami az áramelosztás lebonyolításához szükséges, ugyanakkor még ezt a tényezőt figyelembe véve is egy héten belül újra tudják indítani a villamosenergia-exportot Európába, feltéve, hogy nem érik újabb ellenséges támadások az ukrán energetikai rendszert.

Az export az ukrajnai fogyasztás csökkenése révén lehetséges.

A szakember szerint ha a villamosenergia-többlettel kapcsolatos helyzet romlik, akkor újragondolják az exportról szóló döntést.

A kivitel azért szünetel, mert 2022 októbere óta az orosz hadsereg számos rakétatámadást intézett Ukrajna energiarendszerének objektumai ellen, és súlyos károkat okozott az infrastruktúrában. Az orosz támadások következtében Ukrajna elvesztette atomenergiájának 44 százalékát, valamint a hőerőművi kapacitásának nagyjából háromnegyedét.

Bahmuti csata: miért ölik halomra egymást az ukránok és az oroszok egy romokban fekvő városért?

Habár az ukrán városban több fontos útvonal találkozik, ezenkívül nem sok stratégiai jelentősége van, ráadásul Ukrajna könnyen megvédhetné a következő nagyvárost is a katonáival. Mégis egyfajta szimbólummá vált az elmúlt hónapokban, és mindkét fél úgy állítja be, hogy aki birtokolja, az nyeri a háborút.

 

 

Ukrenergo export villamosenergia energia Ukrajna
Kapcsolódó cikkek