Látszólag semmi izgalmas nem történt ma az orosz jegybank moszkvai épületében, miután a döntéshozók 7,5 százalékon hagyták az irányadó kamatot. A döntést követő sajtótájékoztatón azonban érdekes dolgok derültek ki.

Bank of Russia cuts interest rate
MOSCOW, RUSSIA - JUNE 14: Russian Central Bank Governor Elvira Nabiullina makes a speech as she holds a press conference to declare for cutting the interest rate in Moscow, Russia on June 14, 2019. Russia cut interest rates to 7.50% from 7.75%. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Elvira Nabiullina, az orosz központi bank elnöke.
Fotó: Szefa Karacan

Így például kiderült, hogy a szankciók ellenére azért tartják a kapcsolatot azokkal a nyugati jegybankokkal, amelyek hajlandók velük szóba állni – mondta Elvira Nabiullina, az orosz központi bank elnöke.

A jegybankár szerint a pénzügyi szektor turbulenciái inflációs kockázatokat hordoznak, ugyanakkor szélesebb értelemben egy deflációs nyomás is érvényesül. Így továbbra is megvan a valószínűsége annak, hogy az oroszok kamatot emelnek, de ez természetesen „nem előre eldöntött tény”. Kitért arra is, hogy mivel az orosz pénzügyi rendszer a szankciók miatt el van vágva a világtól, nem kell attól tartani, hogy egy esetleges pénzügyi válság, egy bankválság átterjedne Oroszországra is. 

Szóba került az orosz bankok osztalékfizetésének kérdése is. Nabiullina szerint ez attól függ, hogy mennyire érinti a pénzügyi stabilitást. Korábban a jegybank 50 százalékban maximálta a kifizethető mértékét, ám ezt feltételekhez, például a tartalékolás szigorításához kötötte. Más területeken azonban sokkal megengedőbbnek mutatkozik az orosz pénzügyi vezetés: fokozatosan liberalizálják az osztalékfizetéseket, ám ez elsősorban a tavaly március után végrehajtott befektetésekre, beruházásokra vonatkozik. 

A jegybankár szerint az orosz gazdaság növekedési fázisban van, ám ennek ellenére az nem erősödik, az inflációs várakozások lehorgonyzottak. A külső feltételek viszont romlottak, ami erősíti az inflációs nyomást, ezért „egy kamatemelés valószínűsége nagyobb, mint egy kamatcsökkentésé”.

A dollár-rubel árfolyam alakulása

A pénteki események során a rubel gyengült valamelyest a dollárhoz viszonyítva.