Minden nyolcadik brit mikrovállalkozás vezetője tart attól, hogy az idén le kell húznia a rolót – derült ki a GoDaddy amerikai nyilvános internetes doménregisztrátor és webtárhely-szolgáltató által készített szokásos éves felmérésből. A csőd 630 ezer vállalkozást veszélyeztet.

Colleagues discussing over financial receipt with digital tablet at checkout counter in store, Family business
A mikrovállalkozások adják a brit magánszektor 96 százalékát.
Fotó: Maskot Bildbyra / Getty Images

A mikrovállalkozások tíz embernél kevesebbet foglalkoztató cégek, és Sky News a tudósításában személyes példákat is kiragadott a bajban lévők közül. Egyikük a saját és más művészek műveit árulja internetes galériájában és az általa szervezett kiállításokon. A megélhetési válság és a fogyasztói kiadások jelentős visszafogása azonban katasztrofális a vállalkozása számára.
„Tudom, hogy az ötszörösére nőhetne a vállalkozásom, ha lenne egy boltom, de zsákutcába jutott minden egyeztetésem az ingatlantulajdonosokkal, mert megfizethetetlenek a bérleti díjak” – panaszkodott egyikük a hírtelevíziónak, és nincs egyedül ezzel a problémával.
Az évente kiadott felmérés eredménye szerint 

a megkérdezett vállalkozóknak csak az ötöde gondolja úgy, hogy a kormány eleget tesz a talpon maradásuk érdekében.

A válaszadók 42 százaléka adókedvezményekkel kapcsolatos támogatást szeretne, de várnák a vállalkozásfejlesztéshez és a digitális stratégia kialakításához nyújtott technikai segítséget is. Több mint háromnegyedük a megélhetési válságot nevezte a legsúlyosabb problémának, amellyel valaha is szembe kellett néznie, és ezen belül a folyamatosan emelkedő energiaárakat tartják a legsúlyosabb problémának.

Couple of professional potters launching their family business
Family business. Couple of professional potters feeling excited and successful while launching their family business
Több milliárd font eshet ki a gazdaságból, ha a kisvállalkozások lehúzzák a rolót.
 Fotó: Getty Images

A gond nagyobb, mint első pillantásra tűnhet, Andrew Gradon, a GoDaddy Egyesült Királysággal foglalkozó vezetője szerint ugyanis a mikrovállalkozások képviselik brit magánszektor 96 százalékát. „Ők az ország gazdaságának éltető elemei és ők azok, akik a megélhetési válság közvetlen hatását a frontvonalban érzik” – figyelmeztetett.
A tanulmány szerint 12 milliárd fontot vonna ki a világ hatodik legnagyobb gazdaságából, ha csupán a fenyegetett mikrovállalkozások 12 százaléka tönkremenne. (Egy font 427,3 forint.) Kiderült belőle az is, hogy a megélhetési válság aránytalanul nagy hatással van az etnikai kisebbséghez tartozó vállalkozók tulajdonában lévő mikrovállalkozásokra. A fekete vállalkozók 85, az ázsiaiak 84 százaléka szerint soha nem voltak még ennyire nehéz helyzetben, míg ez az arány a fehérek között csak 74 százalék.

Megugrott az autóeladás a briteknél

A megélhetési válság ellenére az új autók eladása 26,2 százalékkal, 74 441 darabra nőtt februárban az előző év azonos időszakához képest a gyártók és kereskedők szervezetének hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint. A bővülés a teljes piaci szegmensre igaz, kettő kivételével: a felső középkategóriás autók eladása 15,4, a luxusautóké 6,3 százalékkal esett vissza. Hibrid autóból 22,8 százalékkal több talált gazdára. Bár a február hagyományosan gyenge hónap az autókereskedelemben, a növekedés immár hetedik egymást követő hónapban tart az ellátási problémák enyhülésének köszönhetően.