Az Egyesült Királyság elkerüli az idén a recessziót, de a háztartások negyede számára nehézséget okoz majd az emelkedő kifizetése – figyelmeztetett friss előrejelzésében az ország legrégebbi független gazdaságkutató intézete, a tekintélyes National Institute of Economic and Social Research (NIESR).

Inside The Bentley Motors Ltd. UK Plant
A Bentley Bentayga sport utility vehicle on the production line at the Bentley Motors Ltd. headquarters in Crewe, UK, on Wednesday, Dec. 7, 2022. Bentley plans to offer only plug-in hybrid and electric cars by 2026 and switch its entire lineup to fully battery-powered vehicles by the end of the decade. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
A NIESR is visszavágta a brit gazdaság növekedési kilátásait.
Fotó: Getty Images

A szerdán nyilvánosságra hozott prognózis szerint a gazdaság 

a novemberben jelzett 0,7 százalék helyett csak 0,2 százalékkal növekszik az idén, 2024-ben pedig 1,7 helyett csupán 1 százalékkal. 

Ez az előrejelzés azonban még mindig optimistább, mint a Nemzetközi Valutaalapé (IMF) és a brit jegybanké, amelyek 0,6, illetve 0,5 százalékos visszaesést jeleznek 2023-ra. Az Egyesült Királyság a Goldman Sachs előrejelzése szerint is messze elmarad növekedésben az idén a többi fejlett ipari államtól.
A friss előrejelzés azonban Jagjit Chadha, a NIESR igazgatója szerint így is „hihetetlenül lehangoló képet” fest, az energiaárak emelkedése miatt súlyosbodó megélhetési válság és a csökkenő kormányzati támogatás miatt 2023 ennek ellenére „recessziónak fog érződni”. A háztartások negyede – mintegy hétmillió család – képtelen lesz kifizetni az energia- és élelmiszerszámlákat az április 1-jén kezdődő új pénzügyi évben anélkül, hogy a megtakarításaihoz nyúlna, kölcsönt venne fel vagy egyéb segítséget kérne. Ez jelentős romlás a jelenlegi 20 százalékhoz képest.

Tower Rising Above Misty Homes
The residential skyscraper St George Wharf Tower, miles away in Vauxhall, rises above Edwardian period residential homes in Herne Hill, south London, on 28th December 2016, in England. The tower is 181 metres (594 ft) tall with 49 storeys, the tallest residential building in the UK. (Photo by Richard Baker / In Pictures via Getty Images Images)
A megélhetési válságot az emelkedő élelmiszer- és energiaárak okozzák.
Fotó: Richard Baker

Az intézet szerint a rendelkezésre álló jövedelem annak ellenére csökken, hogy az 10,5 százalékról az idén átlagosan 8,3, jövőre 4,2 százalékra mérséklődik – ami még mindig több mint duplája a jegybank 2 százalékos céljának, amelyet az előrejelzés szerint nem is ér el 2025 vége előtt. Leaza McSorley professzor, a NIESR vezető kutatási menedzsere ezzel kapcsolatban emlékeztetett,

kevés vállalat adta eddig jelét, hogy csökkenteni tervezné az árakat, 

annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány idején magasba ugró szállítási költségek jócskán visszaestek.
Chadha szerint a britek többségének el kell fogadnia, hogy reálértékben csökken a bére, és ezt nem könnyű ellensúlyozni a fizetésemelésekkel, amelyekért hónapok óta sztrájkolnak a közalkalmazottak.
A lakosság 10 százalékát legszegényebb réteget viszonylag csekély reálbevétel-csökkenés sújtja az inflációt követő segélyeknek köszönhetően, a középosztály reáljövedelme azonban a 2023 márciusával végződő pénzügyi évben akár 13 százalékkal, vagyis négyezer fonttal is eshet. (Egy font 438,75 forint.)

Rally towards Westminster during a day of strikes across the UK LONDON, UNITED KINGDOM - FEBRUARY 01: National Education Union members and Education workers rally towards Westminster during a day of strikes across the UK, on February 1, 2023 in London, United Kingdom. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A közalkalmazottak hónapok óta sztrájkolnak inflációt követő bérekért.
Fotó: AFP

NIESR azt javasolja Jeremy Hunt pénzügyminiszternek, hogy oldja fel a kiadási korlátokat, növelje a beruházásait, és dolgozzon ki egy új energiatámogatási tarifát, amely kedvezményt nyújt a legszegényebb háztartások számára. „Az Egyesült Királyság gazdasága az előrejelzéseknél jobban teljesített 2022-ben, a éves növekedése 4,1 százalék volt, a pedig 3,7 százalék” – idézte McSorley véleményét a Sky News internetes oldala. 
„Így a gazdaság ugyan valószínűleg nem fog tartósan zsugorodni, a kockázatok azonban súlyosbodnak a jegybanki kamatlábak emelésével, és a fiskális támogatás bizonyos mértékű megvonása 2023 és 2024 folyamán valószínűleg rányomja bélyegét a tevékenységre” – tette hozzá.