Márciusban a Gazprom a hatályos szerződés alapján havi 176,7 millió köbméter, azaz napi 5,7 millió köbméter földgázt szállít Moldovának – jelentette ki Vadim Ceban, a Moldovagaz vezetője a Telegramon.

moldáv zászló
Fotó: Shutterstock

Ceban szerint azért döntöttek a villamosenergia-termelésre szánt gázvásárlás újraindításáról, mert a Gazprom ára azonos volt a hazai szállító, az Energocom által  kínált árral – írja a Reuters.  A Románia és Ukrajna közé ékelődött, 2,6 milliós kelet-európai ország Oroszország és a Nyugat között őrlődik, miután a Szovjetunió összeomlásával függetlenné vált Moszkvától.

Bukaresthez kulturálisán és etnikailag is szorosan kötődik, míg Ukrajnához közeli területén, a Dnyesztertől keletre egy szeperatista állam,  Transznisztria, azaz a Dnyeszter Menti Köztársaság  fekszik, ahol viszont oroszok és ukránok élnek többségében. A területen 1992 óta orosz békefenntartó erők állomásoznak. A Gazprom december óta csak a Dnyeszter Menti Köztársaságot látta el gázzal, Moldovába nem szállította az energiahordozót. A gázellátás gyakran okoz feszültséget Kisinyov és Moszkva között, a Gazprom szerint az öreg kontinens legszegényebb országa mintegy 9 milliárd dollárral tartozik a vállalatnak, 

amit az elmúlt 30 évben halmozódott fel, az orosz cég pedig ragaszkodik az előrefizetéshez, amit Moldova rendszerint ellenez.

A volt szovjet tagköztársaság a földgáz és a villamos energia tekintetében száz százalékban külső forrásoktól függ. Amióta Ukrajna az orosz rakétatámadások következtében leállította az áramexportot, Románia szállít villamos energiát az országnak, így áramszükségletének több mint 90 százalékát biztosítja.

Februárban Moszkva azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy a terület elfoglalására készül, az ukrán fél azonban tagadta ezt és a moldáv kormány is elutasította. Oroszország szintén tagadta azokat az ukrán állításokat, amelyek szerint Moldova destabilizálására készülne, új frontvonalat nyitva az ukrajnai háborúban.

Az oroszok szerint az ukránok meg akarták ölni a Dnyeszter menti terület vezetőit, de sikerült megakadályozni

Az ukrán titkosszolgálatok irányításával meg akarták ölni a Moldovához tartozó, szakadár Dnyeszter menti terület vezetőit, de sikerült meghiúsítani a merényletet a helyi biztonsági szervek és a Dnyeszter-melléki főügyész szerint. Dorin Recean moldovai miniszterelnök a hírre reagálva azt mondta: kormánya vizsgálatot indított, amely folyamatban van, így egyelőre nem tud érdemben nyilatkozni az ügyről.