Már szerdán nagy nyomás nehezedett a svájci kormányra és a jegybankra, hogy dobjanak mentőövet az európai bankszektort mélybe rántó Credit Suisse bankháznak. A globális bankpánikot a múlt héten elindító SVB-csőd egészen meglepő lépésre késztette a tengerentúli szabályozókat, amennyiben felső korlát nélküli védelemben részesítették a pórul járt bankbetéteseket. A csütörtöki európai tőzsdenapot jelentősen befolyásolta a Credit Suisse sorsa, nem mellesleg az Európai Központi Bank is ülésezett. 

Fotó: AFP

Csütörtök hajnalban 54 milliárd dolláros hitelkeretet hagyott jóvá a Creditnek a svájci jegybank, ami 

nem csak az európai tőzsdéknek kölcsönzött optimizmust,  

de a szerdán 400 forint fölé lendült euró-forint kurzust is visszahozta 394 alá. 

Így állhat fel a szédítő pofon után Európa egyik legtekintélyesebb bankrendszere

A Credit Suisse 50 milliárd frankos jegybanki kisegítése nem példa nélküli, tizenöt éve a UBS is hasonló cipőben járt. Ennek ellenére hatalmas botránynak tartják Svájcban, hogy ilyesmi újfent előfordulhat világhírű pénzügyi szektorukban.

Napközben alaposan elrontotta a hangulatot 

az eltántoríthatatlan döntést hozó EKB, 

amely a bankpánik ellenére is 50 bázisponttal emelte az irányadó rátát. Szakadtak a bankrészvények, és az euró-forint is újra 400 fölé lendült – bár aztán estére visszatért 396 közvetlen közelébe.

A magyar kicsit kakukktojás volt, amennyiben szerdán a nemzeti ünnep miatt nem tudta követni az európai zuhanást, így csütörtökön egyenes vonalú alulteljesítést produkált. 

Hiába szólalt meg az OTP,

hogy a banknak nincs kitettsége a csődöt jelentő pénzintézetek felé. 

Ellenben a forintjegyzés délutáni csillapodásában

lehetett némi szerepe az MNB szóbeli intervenciójának, amely szerint a hazai hitelintézetek egészséges hitelezési és mérlegadatokkal rendelkeznek, működési mutatóik még a 2008. évi válságidőszakkal összehasonlítva is megbízhatóbb képet mutatnak.

A Capital Economics elemzőinek jegyzete szerint a világ bankjainak problémáiról bőven jöhetnek még rossz hírek, de a 2008-as Lehman Brothers-válság megismétlődése nem valószínű. De még akkor is, ha nem jön a válság,

a bankok és a reálgazdaság hosszabb ideig fog gyengélkedni, és a kamatok jelentős csökkentésére lesz szükség

– írták.