Nemzetközi gazdaság

Kilenchavi mélyponton az infláció az euróövezetben

Februárban az euróövezeti infláció éves bázison 0,1 százalékkal, 8,5 százalékra csökkent. Havi szinten 0,8 százalékos volt a fogyasztói árak növekedési üteme. A legnagyobb mértékben az energiaárak estek vissza.

Lassult februárban az az euróövezetben – közölte az statisztikai hivatala pénteken. Az Eurostat adatai szerint februárban az előzetes becslésnek megfelelően 8,5 százalékra csökkent az éves infláció az euróövezetben a januári 8,6-ről, miután októberben még rekordszinten, 10,6 százalékon állt. A februári adat kilenchavi mélypontot jelent, azonban jóval meghaladja az Európai Központi Bank 2 százalékos inflációs célját.

Coins,Rolling,Into,An,Empty,Old,Purse
Fotó: Shutterstock

Januárhoz képest az euróövezetben 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban, amikor 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Az éves árindex emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, az alkoholos italok és a dohánytermékek járultak hozzá, a növekedés 15 százalékra gyorsult a januári 14,1-ről.

Az energiaárak emelkedése 13,7 százalékra lassult februárban a januári 18,9-ről.

Már nem az infláció a legnagyobb probléma, de ez talán nem is annyira rossz hír

A piacok fókusza a pénzügyi stabilitásra terelődött.

A nem energiaipari cikkek 6,8 százalékkal drágultak a januári 6,7 után, a szolgáltatások ára februárban 4,8 százalékkal nőtt a januári 4,4-et követően.

Az energia, az élelmiszerek, az alkoholos italok és a dohánytermékek nélkül az éves maginfláció a januári 5,3 százalék után februárban 5,6 volt. A havi maginfláció 0,8 százalékos volt a januári 0,8-es csökkenés után.

 

infláció euróövezet
Kapcsolódó cikkek