Nemzetközi gazdaság

Német alkancellár: egy év alatt sikerült függetlenné válni az orosz földgáztól

A földgáztárolók az egy évvel korábbi 20 százalék körüli szinttel szemben 60 százalék körüli töltöttséggel zárják a telet, Oroszország helyett pedig Norvégia lett Németország első számú importpartnere.

Németország alig egy év alatt megteremtette a függetlenséget az orosz földgáztól – jelentette ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter hétfőn. A Zöldek politikusa felidézte, hogy 2022 elején Németország még 55 százalékban orosz forrásból fedezte a földgázszükségletét.

Closed meeting of the Federal Cabinet
06 March 2023, Brandenburg, Meseberg: Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, during a press statement after the closed meeting of the federal cabinet. The traffic light cabinet had retreated to the federal government's guest house, Meseberg Castle, for the two-day closed meeting. Photo: Julian Weber/dpa (Photo by Julian Weber / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Julian Weber

Mint mondta, alig egy év elteltével ez a függőség teljesen megszűnt, és német vállalatok már egyáltalán nem vásárolnak orosz gázt.

Az orosz szállítások elmaradása miatt súlyos gondoktól, ellátási nehézségektől kellett tartani, de mindezt sikerült elhárítani, ami „gigantikus teljesítmény”

– fogalmazott Robert Habeck.

A függetlenség árát mindenki megfizeti, ez mutatkozik meg a magas inflációban és az energia drágulásában is, de a következő fűtési szezonra már nyugodtabban lehet készülni. A tárolók az egy évvel korábbi 20 százalék körüli szinttel szemben 60 százalék körüli töltöttséggel zárják a telet, és lehetségesnek látszik, hogy újabb nagymértékű áremelkedés nélkül töltsék fel őket – fejtette ki a miniszter, rámutatva, hogy a földgáz világpiaci ára a megawattóránkénti 50 euró körüli, vagyis az Ukrajna elleni orosz háború előtti szintre süllyedt.

A mintegy 23 milliárd köbméter kapacitású németországi földgáztárolók üzemeltetőinek szakmai szervezete (Initiative Energien Speichern – INES) szerint a vezetékes orosz gáz kiesése ellenére egyre valószínűbb, hogy a következő télen sem lesznek ellátási gondok, 

és október elejére ismét sikerül elérni a 100 százalékos töltöttségi szintet.

Moszkva az Ukrajna elleni háború 2022 februári kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd beszüntette a Németországba irányuló exportot. 2022 szeptembere volt az első hónap az oroszországi kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

A kormányzati adatok szerint az orosz import kiesését sikerül ellensúlyozni a diverzifikációval, új beszerzési források bevonásával. 

Az első számú importpartner helyére Norvégia lépett, és felépítették az LNG fogadására alkalmas első három tengeri terminált.

A berlini vezetés tervei szerint három tengerparti LNG-terminált is építenek majd. Ezek a beruházások legkorábban 2025-ben vagy 2026-ban készülhetnek el. A szövetségi kormány 2022 tavaszán, röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás után határozta el az LNG-terminálok fejlesztését, hogy felszámolja Németország függőségét az orosz földgázimporttól.

 

Robert Habeck Németország orosz gáz
Kapcsolódó cikkek