A német oktatási és kutatási miniszter, Bettina Stark-Watzinger a jövő hét elején Tajvanra utazik. A tárcavezető a német kormány kérésére nem találkozik Caj Jing-ven elnökkel, hogy ne ingereljék túlságosan Pekinget.

BERLIN, GERMANY - MARCH 15: German Education Minister Bettina Stark-Watzinger arrives for the weekly federal government cabinet meeting on March 15, 2023 in Berlin, Germany. High on the morning's agenda is Germany's national water strategy.
Fotó: Sean Gallup / Getty Images

Források szerint a látogatás célja a Stark-Watzinger alá tartozó területeken való együttműködési lehetőségek feltárása a tajvani tisztségviselőkkel és nem közvetlenül Berlin támogatásáról szóló üzenet átadása Tajpejnek – bár ezt Kínában kétkedve fogadhatják majd. Olaf Scholz német kancellár a holnapra tervezett japán útja előtt megismételte, hogy kiáll az egy Kína elv mellett – írja a Reuters.

Angela Merkel korábbi kancellár politikájától eltérve, Németország új stratégiát dolgoz ki Pekinggel kapcsolatban, hogy csökkentse függését a világ második legnagyobb gazdaságától, amely mellesleg a német áruk létfontosságú exportpiaca. Merkel népes üzleti delegációkat vitt kínai útjaira, amely 2016-ban Németország első számú kereskedelmi partnerévé vált. Az új kabinet azonban óvatosan nyitott Tajpej felé, amihez hozzátartozik, hogy a világ legnagyobb csipgyártója, a tajvani TSMC németországi üzem építését tervezi.

Mivel Kína szakadár tartománynak tartja a szigetet, rendkívül hevesen reagál, ha magas rangú nyugati politikus érkezik Tajvanra.

Tavaly augusztusban Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatása, majd szeptemberben francia, október elején és végén német képviselők érkeztek a szigetre, ami minden esetben kiváltotta Kína haragját (különösen Pelosié). A nyugati tisztségviselők „tiszteletére” Peking számos erődemonstrációt és  hadgyakorlatot tartott a térségben. Bár Washington attól tart, hogy Kína egyszer csak lerohanja a szigetet, sokkal valószínűbb forgatókönyv, hogy jóval nagyobb flottájával blokád alá vonja Tajvant, amely kénytelen lenne megadni magát, így a Peking kikényszeríthetné az egyesülési tárgyalásokat.

Kínának toboroztak kémeket tajvani tisztségviselők

A nemzetbiztonsági törvény megsértése miatt Tajvan vádat emelt Hszia Fu-hsziang nyugalmazott ellentengernagy és Lo Csi-hsziang volt parlamenti képviselő ellen,  akik magas rangú tajvani katonatisztek és kínai hírszerzők között szerveztek találkozókat. Ezek állítólag lehetővé tették a kínaiaknak, hogy volt katonatiszteket toborozzanak a hálózatukba.