A világ legnagyobb rágcsálóirtási művelete keretében eltávolítanák a 19. században fókavadászok által véletlenül behurcolt egereket az Indiai-óceán déli részén fekvő Marion-szigetről, hogy megvédjék a vándoralbatroszokat és más veszélyeztetett tengeri madarakat – számolt be róla a The Guardian kedden.

Wessi, Ossi, Wossi - of mice and people
egérirtás, egér, Marion-sziget
Gigantikus egérirtási projekt kezdődik hamarosan a Marion-szigeten.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az egerek az elmúlt harminc évben a melegebb és szárazabb körülmények között elszaporodtak, és nagy pusztítást végeztek a sziget gerinctelen élőlényei és növényei, valamint a földön és odúban fészkelő tengeri madarak fiókái, sőt felnőtt egyedei között.

A Marion-sziget a közigazgatásilag a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Prince Edward-szigetek tagja.

A lakatlan, vulkáni eredetű földdarab 2200 kilométerre található Fokvárostól, az afrikai kontinens és az Antarktisz között. Jellegzetessége, hogy több millió tengeri madár fészkel itt, köztük négy pingvinfaj és a világ vándoralbatroszainak negyede.

Szakértők szerint ha nem irtják ki az egereket, akkor az albatrosz és 18 másik tengeri madárfaj teljesen eltűnhet a szigetről.

A rágcsálóirtást 2025 telén végzik el (amikor a déli féltekén tél van, akkor nálunk nyár) a Dél-afrikai Köztársaságból érkező helikopterek segítségével. A helikopterek rágcsálóirtó csalétket szórnak ki a 30 ezer hektáros sziget teljes területére.

Ez a módszer sikeresnek bizonyult a brit fennhatóságú Dél-Georgia szigetén, ahonnan egy évtized alatt irtották ki a patkányokat és az egereket.

Hasonló projekteket hajtottak végre a brit Lundy szigetén, a Man-szigeten és a Külső-Hebridákon, új életre keltve a területeken élő tengeri madarak állományát.

A megközelíthetetlen és nehezen járható felszínű szigeteken végzett irtási műveletek eddig nagy nehézségekbe ütköztek, ahogy az az Atlanti-óceán déli részén található Gough-sziget esetén is történt. Az Egérmentes Marion projekt lesz az eddigi legnagyobb, egyetlen művelet keretében végrehajtott irtási akció. A projekt a dél-afrikai kormány és a BirdLife South Africa partnerségében valósul meg.

Fogynak a patkányok Budapesten, de azért még így is bőven van belőlük

Az irtásért felelős konzorcium beszámolója szerint az igazolt patkányfertőzések az első hónapokhoz képest mintegy 70 százalékkal csökkentek. Mostantól azonban nem ők viszik tovább.