Az Elhízástudományi Világszövetség (World Obesity Federation) lesújtó jelentést tett közzé arról, hogy milyen tendenciák uralkodnak a világ népességének elhízása terén.

Obese young man at restaurant table
Gyors ütemben növekszik az elhízottak aránya a világon.
Fotó: AFP

A világszövetség 2023-as előrejelzése szerint

a világ 51 százaléka, azaz 4 milliárdnál is több ember válik elhízottá vagy túlsúlyossá 2035-re, ha nem lesz trendváltozás.

A jelentés a testtömegindexet (BMI) használja az értékelésekhez: az Egészségügyi Világszervezet irányelveivel összhangban a 25 feletti BMI-érték túlsúlyt, a 30 feletti pedig elhízottságot jelez. Három évvel ezelőtt 2,6 milliárd ember, azaz a világ népességének 38 százaléka esett ezekbe a kategóriákba.

A leggyorsabb ütemben a gyermekek és a serdülők körében, valamint az alacsonyabb jövedelmű országokban nő az elhízás veszélye. A gyermekkori elhízás a 2020-as szintekhez képest több mint a kétszeresére – 208 millió fiúra és 175 millió lányra – emelkedhet 2035-re. Louise Baur elnök szerint a politikai döntéshozóknak most kell cselekedniük, hogy megakadályozzák a helyzet súlyosbodását.

A szövetség szerint globális méretekben 2035-ig évente több mint 4 ezermilliárd dollárt, azaz a globális 3 százalékát költik el az elhízással összefüggő betegségek kezelésére.

A szövetség az elhízási arány leggyorsabb növekedését az alacsony vagy közepes jövedelmű ázsiai és afrikai országokban várja. Jelenleg az óceániai  Nauru lakossága a legelhízottabb.

AUSTRALIE-NAURU
Naurui tájkép mérsékelten elhízott helyi lakossal.
Fotó: AFP

Az Egészségügyi Világszervezet tavaly májusi dokumentuma szerint az elhízás és a túlsúly évente több mint 1,2 millió halálesetért felelős Európában, és legalább 13 különböző ráktípussal hozható összefüggésbe. Az adatokat a jövő héten mutatják be az ENSZ döntéshozóinak és tagállamainak – közöle a Reuters.

Tízből hat magyar súlyosabb, mint kellene

Felnőttkorban az elhízás és a túlsúlyosság együttes előfordulása meghaladja a 60 százalékot, azaz hazánkban a normál súllyal élők vannak kisebbségben – jelentette ki Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító elnöke.