Vegyes képet mutat a kínai gazdaság. A luxuspiac legfelső szegmense már pörög, de a nagyobb tételek megvásárlására, autócserére vagy ingatlanvásárlásra a lakosság zöme még nem szánta el magát.

An employee serves a dish inside a Haidilao hotpot restaurant, operated by Haidilao International Holding Ltd., in Shanghai, China, on Wednesday, April 7, 2021. China is scheduled to release consumer price index (CPI) figures on April 9.
A kínai HaiDiLao Hotpot étteremlánc bődületes bevételnövekedést ért el tavaly.
Fotó: Qilai Shen / Bloomberg via Getty Images

Elég erős fellendülést látunk a luxuskategóriás fogyasztásban – mondta Winnie Wu, a Bank of America vezető kínai szakértője. Állítására ékes példa a kínai HaiDiLao étteremlánc, amely közel 80 százalékos ugrást könyvelhetett el bevételben tavaly az egy évvel korábbihoz képest.

A kínai luxuspiac egészét tekintve azonban 10 százalékos visszaesést regisztráltak tavaly. A Bain & Company tanácsadó cég arra számít, hogy a növekedés idén újra lendületet vesz. A vállalat már a februári jelentésében is arról írt, hogy a kedvező feltételek az első negyedév vége előtt visszatérhetnek.

Wu a kínai kiskereskedelmi szektor egészében még nem tapasztal általános fellendülést. „Egyelőre vegyes jeleket látunk. A forgalom nem elég jó” – mondta a CNBC-nek a multinacionális befektetési bank és pénzügyi szolgáltató holdingtársaság szakembere, aki szerint a fogyasztói árindex ellentmondásos jelei júniusig megmaradnak. A tavaly év végi gazdasági nyitás után a fogyasztás lassan áll helyre, a nagyobb kiadási tételek szegmensei, azaz az autó- és az ingatlanszektor pörög majd fel utoljára.  A szakember szerint erre a második fél évig kell várni. 

A kínai fogyasztói árindex márciusban 0,7 százalékkal emelkedett az előző évhez képest a nemzeti statisztikai hivatal keddi jelentése szerint, ami elmarad az elemzők 1 százalékos várakozásától. A Goldman Sachs a jelentésében az árindex lassú növekedését vetíti előre a következő hónapokra, ám a befektetési bank szerint az emelkedés nem éri el a kínai jegybank 3 százalékos várakozását.

Ezzel újít Kína gazdasága

Normalizálódott az élet Kínában az ázsiai gazdaság újranyitása után. Egyre több mutató jelzi, hogy az élet és a fogyasztás visszatér a Covid–19 miatti lezárások előtti időszakhoz, azonban a teljes visszaállásra még várni kell. Változás, hogy a hangsúlyt ezentúl a megújuló energiaforrásokra és a magas hozzáadott értékekre helyezik.