Nemzetközi gazdaság

Az EU minden megtesz, hogy a megígért fegyverek eljussanak Ukrajnába

Joseph Borrell szerint mindenki békét akar, de a békének igazságosnak kell lennie. Az EU a lőszerszállítási költségek egy részét is finaszírozza.

Az Európai Unió a maga részéről mindent megtesz, hogy teljesítse Ukrajnának ígért, fegyverszállításra vonatkozó vállalását – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.

MADRID, SPAIN - MARCH 31: The European Union's High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, Josep Borrell, speaks upon his arrival at the fifth and final day of the third edition of the 'Wake Up, Spain!' forum, at Casa de America, on March 30, 2023, in Madrid, Spain. During the five-day forum, nearly 200 speakers will participate in a meeting that brings together the central government, autonomous regions, municipalities and the business world to share ideas and contribute proposals to this year's debate, which is being held under the slogan 'Driving change in times of uncertainty'. The forum is organized by 'El Español' Invertia and D I
Európai Unió
Jopep Borrell szerint az EU minden megtesz, hogy a megígért fegyverek eljussanak Ukrajnába.
Fotó: Jesus Hellin/Getty Images

Josep Borrell az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az Ukrajnának védekezésre ígért lőszerszállítás nem az elvárt ütemben halad, pedig – mint kiemelte – az Európai Unió mindent megtesz, hogy teljesítse a vállalásokat.

Elmondta, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki videokapcsolat útján vett részt a tanácskozáson, ismételten felkérte az uniót, hogy tegyen lépéseket a lőszerszállítás előtt álló akadályok orvoslására. Megerősítette, hogy Kuleba a háborúban élők nevében beszélt, majd azt mondta, helyénvalónak tartja, hogy az ukrán külügyminiszter kitartóan újabb és újabb segítséget kér.

Közölte azt is, hogy az EU egymilliárd euróval finanszírozza a lőszerszállítási költségek egy részét, ebből az összegből 600 millió eurót már felhasználtak.

Borrell Brazília és Kína által javasolt béketárgyalásokra vonatkozóan kijelentette:

mindannyian békét akarunk, mindenekelőtt az ukránok. De ennek igazságos békének kell lennie.

Azt mondta, hogy van egy agresszor, amely az ENSZ Alapokmányát megsértve megszállt egy másik országot. Az agresszort és az áldozatot nem lehet egyenrangúvá tenni, az EU ezért is támogatja Ukrajnát. Ezért szorgalmazza harckocsik és vadászrepülőgépek küldését, valamint az ukrán légvédelem erősítését.

Peking: az EU-s kapcsolatokban nincs felső határ

Peking úgy véli, hogy egyes szereplők megpróbálják hitelteleníteni az országot. A kínai–EU-viszont szerinte mindkét fél számára stratégiai fontosságú.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek