Komoly riadalmat keltett a Silicon Valley Bank bedőlése, a Credit Suisse és a Deutsche Bank megingása, nem indokolatlanul – szögezte le a Növekedés.hu-nak adott interjúban Barcza György közgazdász.

Visszaköszön 2008 szelleme, vagy elkerüljük az újabb válságot?
Credit Suisse
A svájci bankrendszer eddig megingathatatlannak tűnt 
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A jelek egyelőre azt mutatják, hogy a piacok megnyugodtak.

Nem globális méretű válságról van szó, minden esetben lokális gondokkal kerültek szembe a pénzintézetek, a helyzet pedig semmilyen tekintetben nem mérhető a 2008-ashoz.

A Silicon Valley Bank bedőléséhez a koronavírus-járvány nyomán kialakult gazdasági visszaesés vezetett, amelyet az amerikai kormány nagymértékű élénkítő programmal próbált kezelni. Az elmúlt három évben ömlött az állami pénz az informatikai és technológiai szektorba, a hatalmas összegek pedig az ágazati cégek bankjaként számon tartott Silicon Valley Bankban kötöttek ki. 

A pénzintézet betétállománya megháromszorozódott, de ezt nem tudta hitelként kihelyezni. A biztosnak tűnő amerikai állampapírokba fektetett pénz a kamatemelések miatt 30 százalékot veszített az értékéből.

A hírre a betétesek megrohanták a bankot, hogy hozzáférjenek a pénzükhöz, a pánikhangulat pedig átterjedt a befektetőkre is.

Az amerikai bank egy öngerjesztő folyamat áldozatává vált

– fogalmazott Barcza György, aki szerint a történteknek oka volt az is, hogy a bankvezetés alábecsülte az állampapírban rejlő kockázatokat. A szilikon-völgyi bank magával rántott még egy kisebb pénzintézetet is, majd a folyamat átterjedt a tengeren túlra.

Belerondított a bankcsőd jó néhány cég terveibe

Továbbra is tetszhalott állapotban a globális IPO-piac, a Silicon Valley Bank csődje és a Credit Suisse vesszőfutása mellett nem kedvez a piaci széljárás a részvénykibocsátásoknak sem. A vállalatok alternatív forrásbevonási lehetőségeket keresnek.

Itt pedig a 167 éves múltra visszatekintő Credit Suisse csődközelbe kerülése sokkolta az európai közvéleményt, amit tetézett, hogy a svájci pénzügyi rendszer nimbusza sokáig kikezdhetetlennek tűnt. Nemrég kiderült, hogy a Credit Suisse hosszú évek óta gyengélkedett, a csődtől pedig csak az állami közvetítéssel végrehajtott bankmentés óvhatta meg. 

Saving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance Saving money concept Man hand putting Row and coin Write FinanceSaving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance Saving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance
számla, bank, pénz, kötelezettség, hitel, számol, pénz, számológép, tartozás, törlesztés,
Fotó: Getty Images

Technikailag ugyan nem csődölt be a bank, de segítségnyújtás nélkül valószínűleg rövid idő alatt bekövetkezett volna a legrosszabb.

A nagybankok összefogtak, és mentették a kisbankokat. Egy hétig tartott, most úgy tűnik, hogy stabilizálódott a helyzet

– mondta Barcza György. Hozzátette: a svájci bankmentés sikeressége csak hosszú távon mérhető, és a veszélyek nem szűntek meg.

Így szoktak kezdődni a recessziók. 

Mentőcsomagokkal.

Már az idén recesszióval kell számolni, ami három, hat vagy kilenc hónap múlva okoz lassulást, ez pedig Amerikából indul majd, és onnan terjed át Európára.

A magyar gazdasággal kapcsolatban az igazán releváns kérdés az, hogy a globális hogyan fogja éreztetni a hatását, illetve hogyan fogja érinteni a magyar bankokat. Akkor majd kiderül, mennyire válságállók a magyar intézetek. 

Itthon jó eséllyel számíthatunk növekvő munkanélküliségre, a vállalati profit csökkenésére, késedelmessé váló és rosszul teljesítő hitelekre, amelyek a bankrendszert is megviselhetik – összegezte a közgazdász.

Közel húsz közepes méretű amerikai bank esetében lát problémákat a Fehér Ház

Donald Trump elnöksége idején tágították ki az Obama-érában megregulázott középbankok játékterét.