Visszaküldte a parlamentnek megfontolásra Klaus Iohannis román államfő csütörtökön azt a törvényt, amely kibővítené az extraprofitadó befizetésére kötelezett energiavállalatok körét.

Bucharest/romania,-,10.17.2020:,Gas,Or,Fuel,Pump,At,Omv,Petrom
Fotó: Shutterstock

A román kormány tavaly decemberben hozott sürgősségi rendeletet arról, hogy a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatban tevékenykedő vállalatoknak a 2022–2023-as többletnyereségük után 60 százalékos „szolidaritási hozzájárulást” kell fizetniük. Az EU Tanácsának októberben elfogadott – a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló – rendelete alapján bevezetett különadót a profit azon része után kell a fosszilis tüzelőanyag-ágazatnak befizetnie, amely több mint 20 százalékkal meghaladja a 2018–2021-es időszak éves átlagnyereségét.

Az azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeleteket utólag a parlamentnek is meg kell vitatnia, amely jóváhagyhatja, módosíthatja vagy elvetheti a kormány beavatkozását a törvényalkotási munkába. 

Az államfő most a decemberi sürgősségi kormányrendeletet módosító, annak hatályát kiterjesztő, a parlament által két hete megszavazott törvény kihirdetését tagadta meg. 

Romániában nagy médiavisszhangot keltett, és a kormánykoalíció pártjai között is bűnbakkeresést eredményezett, hogy a román energiapiac egyik meghatározó szereplője, az OMV Petrom bejelentette: rá nem vonatkozik a kormány extraprofitadóról szóló rendelete, ugyanis tavalyi üzleti forgalmának kevesebb mint 75 százaléka származott a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatból. A bukaresti törvényhozók ezért március végén egy sor pontosítással egészítették ki a jogszabályt az OMV Petrom „kiskapujának” felszámolása érdekében.

Megszabták, hogy a 75 százalékos küszöbérték elérésének ellenőrzése során annak a nyerskőolajnak az értékét is figyelembe kell venni, amelyet az adott vállalat kitermelt, de még nem értékesített, vagy amelyet a cégcsoporton belül működő más üzletágainak adott tovább (például már feldolgozott üzemanyagként értékesített). A cégcsoporton belüli hasznosítás esetén – a belső könyvelésében alkalmazott áraktól függetlenül – a kőolaj nemzetközi (a londoni tőzsdén közzétett) piaci árán kell a számításokat végezni.

Az OMV Petrom alkotmányellenesnek minősítette a döntést, arra hivatkozva, hogy visszamenőleges hatályú, és jelezte: bírósághoz fordul jogorvoslatért. 

A vállalat ugyanakkor közleményben emlékeztetett arra: az adóterhek kiszámíthatósága és a jogszabályi keret stabilitása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy döntést hozzon a – százmilliárd köbméternyi gáztartalékot rejtő – fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermeléséhez szükséges négymilliárd eurós beruházásról.

Mivel az államfő nem hirdette ki az extraprofitadóról szóló jogszabály képviselőházi változatát, egyelőre az eredeti sürgősségi kormányrendelet maradt érvényben.