Noha a Európa nagy részén zárva tartanak nagypénteken a piacok, az euró árfolyama tovább csúszott a lejtőn, 1,09 fölé a dollárhoz képest, miután az Egyesült Államokban közzétették a heti foglalkoztatási adatokat. 

Dollar,Against,Euro.,Exchange,Rate.,Comparison,Concept,Of,A,Torn
Fotó: Lost_in_translation

A devizakosárhoz kötött dollárindex 0,25 százalékkal emelkedett de a zöldhasú erősödése mellett a kötvényhozamok is megindultak, a 10 éves amerikai papír 7,5 bázispontos emelkedés után 3,36 százalékon állt, a 30 éves futamidőn 4,7 pontos emelkedés után 3,587 százalékon állt a hozam. A határidős részvényindexek is emelkedni kezdtek, az S&P500 0,2 százalékkal került feljebb  Márciusban 236 ezerrel nőtt a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra mérséklődött az előző havi 3,6-ről. 

A foglalkoztatottsági adat – bár a növekedési ütem lassult az elmúlt két hónap során – azt tükrözi, hogy továbbra is feszes a és miután az inflációs sem mérséklődik a várt ütemben, mindez újabb lökést adhat a Fednek a további kamatemelések irányába. 

A piaci konszenzus szerint május elején az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb 25 bázispontos kamatemelést hajt végre, a márciusi azonos mértékű szigorítás után. Az általános várakozás annak ellenére fűti a piacokat, hogy bankcsődök hatására a szakemberek már a kamatemelések szüneteltetését helyezték kilátásba. Egy év alatt 475 bázisponttal emelte a Fed az alaprátát, amely így a 4,75–5 százalékos sávba került. Az elemzők többsége azonban arra számít, hogy a munkaerőpiac veszít a feszességéből az év második felében, ahogy a kereslet zsugorodására, illetve a magas banki hitelkamatokra reagálva vállalatok elkezdenek majd létszámot csökkenteni. 

Ijesztget az S&P: a Fed kezében a magyar kamatpálya sorsa – VG Podcast

Az euró hamarosan lenyomja a dollárt, a forint pedig a jegybanki lazítással is megbirkózik – mondta a VG legfrissebb podcastjában Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője.