A meddőség méltányossági problémát vet fel, és szegénységi csapdába rántja a saját gyerekre vágyó, terméketlen családokat a világ bármely részén – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Upset,Young,Husband,Comforting,His,Depressed,Young,Wife,With,Negative
A meddőség nem válogat sem a nemek, sem a gazdasági helyzet tekintetében.
Fotó: Prostock-studio

A világ felnőtt lakosságának 17,5 százaléka, azaz minden hatodik ember küzd a meddőséggel. A WHO szerint sürgősen növelni kell a hozzáférést a megfizethető és magas színvonalú termékenységi ellátáshoz a rászorulók számára.

Az új becslések szerint a meddőség előfordulási gyakorisága alig tér el régiónként, továbbá a magas, a közepes és az alacsony jövedelmű országokban is hasonlók az arányok. Mindez azt jelzi, hogy a meddőség világszerte jókora egészségügyi kihívás.

„A jelentés egy fontos igazságot tár fel: a meddőség nem tesz különbséget” – mondta dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

A meddőség a reproduktív szervrendszer betegsége, amely férfiakat és nőket egyaránt érint. Az orvostudomány akkor tekint valakit meddőnek, ha 12 hónapos vagy annál hosszabb, rendszeres, védekezés nélküli szexuális együttlét után sem jön létre terhesség. A betegség szorongást, megbélyegzést és anyagi nehézségeket okozhat, valamint hatással lehet a mentális és a pszichoszociális jólétre is.

A probléma nagyságrendje ellenére a megelőzés, a diagnosztizálás és a kezelés állami hozzájárulása alulfinanszírozott, sokaknak pedig elérhetetlen a magas költségek, a társadalmi megbélyegzés és a korlátozott lehetőségek miatt. Azok közül, akik igénybe tudják venni a szolgáltatásokat, sokan elszegényednek.

A jelentés 1990 és 2021 között készült, és 133 releváns tanulmány elemzését foglalja magában.

Mivel az országok adatszolgáltatásai hiányosak, a jelentés készítői nem tudták megállapítani, hogy az idő előrehaladtával a meddőség globálisan javult vagy romlott. A kutatók mindazonáltal követendő példaként emelték ki Marokkót, Indonéziát és Argentínát, ahol a közelmúltban a betegek részére kedvezően változtattak a betegség kezelésének finanszírozásán és elérhetőségén.

A WHO még ebben az évben iránymutatásokat tesz közzé  a megelőzésről, a diagnózisról és a kezelésről az országoknak.

A férfitermékenységet is csökkentette a Covid–19

A férfimeddőség területén az látszik, hogy 81 százalék nem fordul senkihez a problémáival, 7 százalék pedig az interneten keres megoldást. Ezért fejlesztettek ki egy 21. századi, digitális technológiát, amely az érintett pároknak nyújt segítséget – mondta Csongvai Csaba, a Merck orvosigazgatója.