Az Ankarai Nemzeti Kongresszusi Központban nagyszabású ünnepséget rendeztek április 25-én, amelyre a törökországi földrengést követő kutató-mentésben részt vállaló szervezetek vezetőit hívták meg. Magyarországról Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a HUNOR parancsnoka és Lehoczki László önkéntes kutató-mentő Hope nevű mentőkutyájával utazott Ankarába, az ünnepségre csatlakozott Matis Viktor törökországi magyar nagykövet is.

Jackovics Péter tűzoltó ezredes átvette a török állami elismerést Recep Tayyip Erdoğan elnöktől.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök több külföldi segítőcsapatot méltatott, köztük a magyar HUNOR Mentőszervezetete. Az elismerést Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a szervezet parancsnoka személyesen vette át április 25-én Ankarában – közölte a Katasztrófavédelem.

A dokumentum szerint a Török Köztársaság önfeláldozó helytállásért adományozott állami kitüntetésével, az úgynevezett Hála kitüntetéssel (Decoration of Gratitude) fejezi ki a török nemzet háláját

a február 6-i Kahramanmaras epicentrumú, Törökország tizenegy tartományát közvetlenül érintő, több tíz ezer emberéletet és rendkívüli pusztítást okozó földrengéseket követő kutatási és mentési munkálatokban való részvételéért és önfeláldozásáért. 

A rendezvényen az összes mentőszervezet nevében Jackovics Péter mondott beszédet, amiben kifejtette, hogy a magyar mentőcsapat tagjai a családjuktól távol, nehéz körülmények között tették a dolgukat, azt, amire felesküdtek. Az ezredes hangsúlyozta, hogy a magyar sikerek kulcsa a felkészültségen túl a törökök támogatása és szolgálatkészsége volt. A parancsnok török nyelven fejezte be beszédét, amelyet hangos ováció követett.

 

Törökországot és Szíriát február 6-án nagy erejű földrengés rázta meg. Magyarország hivatalos mentőcsapata, a HUNOR aznap indult Budapestről, hogy segítsen felkutatni Törökországban a romok alatt rekedt túlélőket. A hivatásos tűzoltókból álló mentőszervezetet Antakyába vezényelték, ahol a hatnapos kint-tartózkodás során tizenhét túlélőt, köztük három gyermeket mentettek ki. A tizenhét túlélő mellett huszonkilenc halálos áldozat holttestét is kiemelték.