Nemzetközi gazdaság

Megérkeztek az első lengyel MiG–29-esek Ukrajnába

Újabb komoly támogatást kapott az ukrán hadsereg. A szlovák MiG–29-esek után a lengyel gépek is Kijev rendelkezésére állnak.

Lengyelország a napokban átadta a MiG–29-es vadászgépszállítmány első tételét Ukrajnának – erősítette meg hétfőn Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának főnöke.

AWACS aircraft presentation in Warsaw
MiG-29, Ukrajna
Megérkeztek az első lengyel MiG–29-esek Ukrajnába.
Fotó: Gallo Images

Przydacz az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban bejelentette: szerdán Varsóba hivatalos látogatásra érkezik Volodimir Zelenszkij. Ez lesz az ukrán elnök első bejelentett lengyelországi útja az ukrajnai háború kitörése óta.

A tárgyalások témáiról szólva Przydacz elmondta: Lengyelország a napokban átadta Ukrajnának a szovjet gyártmányú MiG–29-es vadászgépek első néhány darabját.

 

Az ukránok biztosan további támogatásért fognak folyamodni

 

– tette hozzá.

A MiG–29-esek átadását Andrzej Duda lengyel elnök jelentette be március közepén, Petr Pavel új cseh elnök varsói látogatásakor. Duda akkor négy vadászgépet tartalmazó első szállítmányról beszélt. A lengyel hadseregnek jelenleg 12 MiG–29-ese van, a többi ilyen gépet karbantartás után folyamatosan adják át.

Przydacz az interjúban arra is rámutatott, hogy az orosz hadseregnek több ezer harckocsija van. Ezért Ukrajnának sokkal gyorsabban, sokkal nagyobb mennyiségben kell felszerelést szállítani.

Hozzátette, hogy Ukrajna ma, mint fogalmazott, mindnyájunk stabilitását védi.

Lengyelország mellett Szlovákia is bejelentette, hogy átadja Ukrajnának a MiG–29-es vadászgépeket saját állományából. Olena Kondratyuk, az ukrán parlament alelnöke múlt heti szlovákiai látogatása során közölte: a március második felében Szlovákia által szállított négy vadászgépet Harkiv védelmére vetették be.

Megérkeztek az első MiG–29-es vadászgépek Ukrajnába – Moszkva vádaskodik

Szlovákia – teljes készletét – 13 MiG–29-es vadászgépet és egy Kub légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának.

 

Ukrajna Lengyelország MiG-29
Kapcsolódó cikkek