Az élelmiszerek globális nagykereskedelmi ára csökken, de ez nem látszik meg a francia boltokban, épp ellenkezőleg: a hálózatok és az ellátók márciusban átlag tízszázalékos áremelésben egyeztek meg, ami a két fél szerint szükséges a magasabb termelési költségek fedezésére.

FRA - CANNES - OPERATION COMMERCIALE TRIMESTRE ANTI-INFLATION
A nagykereskedelmi árak csökkennek, de ez a boltokban nem látszik.
 Fotó: AFP


Bruno Le Maire pénzügyminiszter az elmúlt napokban többször is felszólította az élelmiszerbolt-hálózatokat és a beszállítókat az egyezség újratárgyalására, mert szerinte a nagykereskedelmi árak csökkenését érezniük kellene a fogyasztóknak is. Pénteken a sürgetésnél erősebb eszközhöz folyamodott, és közölte, hogy szükség esetén közbelép.
„Amennyiben az árcsökkenést nem adják át a fogyasztóknak, akkor bekéretjük az illetékeseket a pénzügyminisztériumba. Ha pedig ez sem elég, akkor minden rendelkezésemre álló eszközt felhasználok, hogy garantáljam, hogy a nagy iparvállalatok engedjenek” – jelentette ki a Reuters tudósítása szerint.

Azt nem részletezte, hogy milyen lépéseket tesz, de a fogyasztóvédelmi és versenyjogi hatóságok az ő fennhatósága alá tartoznak.

A hírügynökség szerint a népszerűtlen nyugdíjreform átkényszerítése után Emmanuel Macron elnök és a kormány arra törekszik, hogy a polgárok mindennapi problémáival, például a megugró élelmiszerárakkal foglalkozzon.

FRA - CANNES - OPERATION COMMERCIALE TRIMESTRE ANTI-INFLATION
A pénzügyminiszter nem részletezte, mivel zabolázza majd meg a nagyvállalatokat.
Fotó: AFP

A kiskereskedők és a beszállítók megállapodása nyomán az élelmiszerárak márciusban rekordmértékben, 15,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, így hiába az alacsonyabb energiaárak, az a múlt hónapban 5,7 százalékos maradt.
Az emelkedés annak ellenére következett be, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) e hónap elején közzétett adatai szerint márciusban már a 12. egymást követő hónapban csökkentek az élelmiszerárak világszerte, és 20,5 százalékkal maradtak el az egy évvel ezelőtti rekordtól.

Nem értem, hogy amikor az árak emelkednek, akkor a vállalatok miért adják tovább azonnal a növekedést, de amikor a búza ára csökken, a tésztáé csak három hónap múlva esik. Ez elfogadhatatlan

 – fogalmazott Le Maire.