Nemzetközi gazdaság

New Yorkba érkezett Szergej Lavrov

Oroszország a soros vezetője az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amely a napokban New Yorkban ül össze. Lavrov emiatt utazott az Egyesült Államokba.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn megérkezett New Yorkba, ahol április 24-én és 25-én részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésein – jelentette be hétfőn Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő – írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov chairs a Security Council meeting on defending the principles of the UN Charter at UN Headquarters in New York on April 24, 2023.
New Yorkba látogatott Szergej Lavrov.
Fotó: AFP

A szóvivő a Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy Lavrov elnökletével zajlik majd az ENSZ BT ülése, miután ismét Oroszország vezeti a Tanácsot.

Zaharova szerint egyszerre több mint 700 ezren követték a Flightradar oldalán a külügyminiszter repülőútját, összesen mintegy hárommillió megtekintés volt, ami rekordnak számít.

A tervek szerint a vezető orosz diplomata találkozni fog Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral is. Korábban Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzja arról számolt be, hogy Moszkva számos megtárgyalandó témát tár majd a tanács elé.

Szergej Lavrov nem csupán az ENSZ-csúcson vesz részt, hanem számos kollégájával is egyeztetéseket folytat. Meghívta többek között Antony Blinken amerikai külügyminisztert is az BT ülésein való részvételre.

Az egyelőre továbbra is kérdés, hogy Lavrov és Blinken személyesen találkozik-e.

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva kész megfontolni egy találkozót Antony Blinkennel, és soha nem fogja elutasítani az amerikai fél komoly párbeszédre vonatkozó javaslatait.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes ezzel szemben az orosz delegáció New Yorkba indulása előtt arról beszélt, hogy egyelőre nincsenek konkrét tervek egy ilyen találkozóra vonatkozóan.

Medvegyev durván sértegette a G7 tagjait

Medvegyev azt hangoztatta, ha az idióta G7-ek exportkorlátozást vezetnek be, akkor Moszkva felmondja a gabonaszerződést.

 

 

Szergej Lavrov Oroszország ENSZ New York
Kapcsolódó cikkek