Nemzetközi gazdaság

Padlót fogtak az orosz–német külkereskedelmi kapcsolatok

A korábbiak töredékére zuhant vissza a két ország közötti kereskedelem. A német–orosz kapcsolatokat is jócskán megtépázta a háború.

Tavaly február óta az Oroszországi Föderáció a 11. helyről az idén februárra a 46. helyre esett vissza Németország árubeszállító partnereinek a ranglistáján a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése szerint.

orosz-német külkereskedelem
Padlót fogtak az orosz–német külkereskedelmi kapcsolatok.
Fotó: AFP

Németország oroszországi áruimportja 91,0 százalékkal maradt el az idei év második hónapjában az egy évvel korábbi volumentől, az Oroszországba irányuló német áruexport pedig 60,5 százalékkal esett vissza. Az idén februárban 0,3 milliárd euróval múlta felül az áruimport értéke a német áruexportot Oroszország viszonylatában, míg tavaly februárban még 3,7 milliárd euró volt az importtöbblet.

Az orosz nyersolaj és földgáz behozatala a 2022. februári 2,2 milliárd euróról 2023 februárjára mindössze 4,2 millió euróra csökkent, ami 99,8 százalékos visszaesés.

A koksz és a kőolajtermékek behozatala 353 millió euróról 30 millió euróra csökkent (91,4 százalékkal), a szénbehozatal pedig 347 millió euróról 26 millió euróra (92,5 százalékkal).

Februárban Németország a tavalyinál jóval nagyobb összegért, 6,0 milliárd euró értékben importált nyersolajat és földgázt, 2,2 milliárd euró értékben kokszot és kőolajtermékeket és 700 millió euró értékben szenet.

Az idén februári adatok szerint 0,8 milliárd eurót tett ki Németország oroszországi áruexportja, ez 60,5 százalékkal kisebb összeg a 2022. februári 2,1 milliárd eurónál. A mérleg tehát 0,5 milliárd euróval a német javára billent. Tavaly februárban még az haladta meg 1,6 milliárd euróval az exportot.

Kibertámadás ért több német szövetségi intézményt

A gyanú szerint oroszbarát csoportok indíthattak túlterheléses támadást április első hetében több német állami informatikai rendszer ellen. Berlinben például a tartomány történetének legnagyobb szabású támadását regisztrálták a szenátus – a helyi kormány – oldalai és a Berlin.de kormányzati portál ellen.

 

 

Németország Oroszország külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek