Jól meglepték a piacot a fő olajtermelő országok, amikor néhány nappal ezelőtt a kitermelés csökkentéséről döntöttek. Csavar a történetben, hogy a találkozójuk előtt néhány nappal gyakorlatilag megelőlegezték a döntést, félrevezették a piacot és kizárták a kitermelés visszafogásának lehetőségét. A virtuális találkozón azonban mégis a felszínre hozott mennyiség mérséklése mellett döntöttek, annak ellenére, hogy korábban, a múlt évben Joe Biden amerikai elnök éppen a kitermelés növeléséért repült Szaúd-Arábiába.

The Oil Fields Of Algeria
306260 26: Pipes carry oil at the southern complex refinery June 15, 1997 in Hassi Messaoud, Algeria. The recent completion of a multi-billion dollar oil refinery by the Japan Gas Corporation is part of a new effort by Algeria to open up its oil reserves to outside investors. (Photo by Scott Peterson/Liaison)
Fotó: Scott Peterson / Getty Images

Ha az április eleji döntés rövid távú hatásait nézzük, akkor mindenképpen ki kell emelni az olaj árának hordónként 5 dolláros emelkedését, ami világszerte növeli a kockázatát és a fogyasztói árindexet. 

Emellett azonban az sem mellékes, hogy minden egyes pluszcent a globális olajárban elvben növeli a Kreml bevételeit, azaz több pénzből tudja finanszírozni az ukrajnai háborút.

A Bloomberg Economics Russia közgazdásza, Alex Isakov számításai szerint hordónként 100 dolláros árra van szükség ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljenek a Kreml könyvei. Ugyan az orosz olajra számtalan ország 60 dolláros ársapkát vezetett be, de az Ural ára is folyamatos emelkedésben van: a hónapokkal ezelőtti 40 dollár körüli árszint után immár az 55 dolláros hordónkénti ár a jellemző. Látható tehát, hogy

orosz érdek volt  kitermelés vágásáról szóló döntés.

A helyzet még világosabb lesz, ha Szaúd-Arábiát is bevesszük a matekpéldába. Az araboknak ugyanis legalább 50-55 dolláros hordónkénti árra van szükségük ahhoz, hogy a piac számukra kedvezően működjön. Emellett persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a szaúdiak bárkivel barátkoznak, hogy enyhítsék a rivális Irán lehetőségeit. Ezért fordultak Kínához is, hogy alkut kössenek – kihagyva az Egyesült Államokat. A szálak persze kuszák, de egyetlen dolog biztos, 

mélypontra zuhant az Egyesült Államok befolyása az olajkartellben.

USA: kint is vagyok, bent is vagyok

A Bloomberg meg akarta tudni, hogy miképpen értékeli az amerikai diplomáciai vezetés azt, hogy az olajkartell Biden elnök szaúd-arábiai látogatása óta kétszer is a kitermelés csökkentéséről döntött. A minisztériumi szóvivő azt mondta, a kormányzat a hazai energiaárak visszafogására és az Egyesült Államok energiabiztonságának növelésére összpontosít – nesze semmi, fogd meg jól. 
Tény, hogy a piacon a legtöbb szakértő az elkövetkező évekre 80 dollár feletti olajárat vizionál, ami jóval magasabb a 2015 és 2021 közötti 58 dolláros árnál.

A globális gazdaság számára rossz hír a magasabb olajár, ez alól persze kivételek az olajkitermelő országok. 

Az Egyesült Államok valahol a kettő között van. Saját kitermelése jelentős, tehát több bevételt hoz számra a magas ár, de nagy fogyasztó is egyben.  A Bloomberg Economics modellje szerint  minden 5 dolláros olajáremelés után az Egyesült Államok inflációja 0,2 százalékponttal emelkedik – ez viszont semmiképpen sem mondható drámai változásnak, de rossz hír, amikor pontosan a fogyasztói árindexet igyekszik letörni a Fed.

A hó eleji, meglepő döntés után szaúdi tisztviselők úgy nyilatkoztak, hogy a döntést nemzeti prioritások motiválták, és nincs mögötte diplomáciai feszültség. 

Az OPEC+-nak most és a múltban is sikerült stabilizálnia az olajpiacokat, és az ipari államok állításával ellentétben ennek semmi köze a politikához

– mondta Mohammad Al Sabban, a szaúdi olajügyi minisztérium volt tanácsadója egy helyi lapnak.

A picture taken on September 17, 2015 shows a Russian flagged oil tanker after it was caught in Libyan waters without permission and brought to Tripoli’s maritime base by Libyan coastal authorities for investigation  as they believed the Russian crew were smuggling fuel from the port of Zuwarah, some 160 kilometres from the capital. The captain said its 12 Russian crew, including a woman, were detained. Moscow said it was working to secure the release of the Russian nationals. AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA (Photo by MAHMUD TURKIA / AFP)
LIBYA-RUSSIA-OIL-SMUGGLING-ECONOMY
Fotó: AFP

Palapara

Az elmúlt években sokszor feszültséget okozott, hogy bár az OPEC+ magas árakat akart elérni, attól tartottak, hogy egy bizonyos árszint fölött tömegessé válik az amerikai palalolaj-termelés, ami megnöveli a kínálatot, s végül az árak letöréséhez vezet. Már azonban ez félelem is szertefoszlott. 

Az emelkedő amerikai bérek és az egyaránt felsrófolták a palaolaj-termelés költségeit. 

Emellett a cégek inkább részvényeseiknek osztják vissza a nyereség egy részét, mintsem drága technológiákat, berendezéseket vásárolnának meg.

A szaúdiaknak ugyan 50-55 dolláros ár fölött már megéri kitermelni olajukat, de a királyság stabil jólétet ígért polgárainak, ehhez viszont nem kizárólag az olajszektorra kell költenie, hanem olyan iparágakra is, amelyek a legtöbb szaúdit foglalkoztatják, a számlát pedig az olaj értékesítéséből befolyt pénzből tudják kiegyenlíteni – tehát elemi érdekük a magas olajár. Arról nem is beszélve, hogy a sivatag közepén épülő futurisztikus Neom felépítésére 500 milliárd dollárt kell költeniük, pénz tehát bőségesen kell hogy legyen zsebükben. 

Fotó: Mahmud Turkia

Biden pácban?

A Fehér Ház ugyan most nem gerjesztett jelentős diplomáciai feszültséget a kitermeléscsökkentésből, megfigyelők szerint a  helyzet azonban jelzésértékű arra vonatkozóan, hogy 

az OPEC+ akár jelentősen megbonyolíthatja a gazdasági helyzetet, ha az amerikai elnökválasztási kampány időszakában, jövőre újabb kitermeléscsökkentésről dönt.

Ha ez a pesszimista forgatókönyv valóra válik, a Bloomberg előrejelzése szerint 2024 végén 4 százalék lehet az infláció az Egyesült Államokban az alapforgatókönyvben szereplő 2,7 százalék helyett. Természetesen az amerikai gazdaság visszaesése növelné egy szélesebb körű recesszió kockázatát, amely csökkentené az olaj iránti étvágyat is.

Közben Kína brutális mennyiségű orosz olajat vásárol, illetve India is kapja az olcsó olajat Moszkvától. A viszonyokat jól illusztrálja, hogy a mostani termeléscsökkentésekor éppen az a Delhi maradt csendben, aki korábban rendszeresen csalódottságának adott hangot az OPEC lépései miatt.

Persze arra sincs garancia, hogy a szaúdiak, Oroszország, és az OPEC+ többi tagjának egysége fennmarad, de annyi bizonyos, hogy az érdekeik – a magas olajárak – közösek. Egyelőre azonban tény, hogy a világ egyik legfontosabb árucikkének árát olyan országok  határozzák meg, amelyekre az Egyesült Államok nem tekinthet barátként. 

Rekordmennyiségű olaj hánykolódik a tengeren

A tengeri tartályhajókon szállított kőolaj mennyisége 2020 óta a legmagasabb szintre ugrott, Oroszország ugyanis csak így tudja eljuttatni a nyersanyagot vásárlóihoz. A Vortexa adatai szerint a múlt héten összesen 1,27 milliárd hordó olaj állt a tankerekben a világ tengerein. Ez a szám csaknem 230 millió hordóval nőtt augusztus óta, mivel Moszkva távolabbi vásárlókhoz, különösen Indiához és Kínához, irányítja nyersolaját. Emellett az Egyesült Államok olajexportja is rekordot ért el.  
„Oroszország nagyobb mennyiségű olajat szállít Európán kívülre, mint amennyit az öreg kontinens importál. Ugyanakkor az OPEC+ döntése miatt a kínálat szűkülni fog, és a tengeren szállított olaj mennyisége is visszaeshet a következő hónapokban – írják a UBS elemzői.