Nemzetközi gazdaság

Transzatlanti együttműködést jelentett be a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet megállapodást kötött az amerikai egészségügyi szervezetekkel. A WHO a koronavírus-járvány tapasztalatait is felhasználva tenné igazságosabbá a forráselosztást.

Transzatlanti együttműködési megállapodást kötött pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodája, az amerikai egészségügyi minisztérium és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO).

Geneva,,Switzerland,-,December,03,,2019:,World,Health,Organization, WHO
Transzatlanti együttműködést jelentett be a WHO.
Fotó: Diego Grandi

A Washingtonban aláírt megállapodás szerint a résztvevők törekednek a transzatlanti együttműködés fejlesztésére, hogy ezáltal hatékonyabbá tegyék a globális egészségügyi rendszerek működését, valamint a koronavírus-világjárvány tapasztalatait is felhasználva igazságosabbá tegyék a források elosztását a világon.

Az egyezményről kiadott közleményben hangsúlyozzák, hogy

az aláírók 85 országot képviselnek az amerikai és európai kontinensen, a keretegyezmény pedig segít a jövő egészségügyi kihívásainak jobb kezelésében, valamint a következő évek prioritásainak meghatározásában.

Az európai és amerikai egészségügyi szervezetek együttműködésének témái között szerepel a globális egészségügyi szervezeti rendszer hozzáigazítása a célokhoz, a jobb felkészülés az egészségügyi vészhelyzetekre, az oltóanyag-előállítás fejlesztése állami és magánintézmények bevonásával. A megállapodás kitér az egészségügyi rendszereket és a betegségeket érintő téves és hamis információk elleni fellépésre, valamint az egészségügyben dolgozók támogatására is képzés és koordináció révén.

WHO: megduplázódott a mentális beteg fiatalok száma – A Covid és a fegyveres konfliktusok csak rontanak a helyzeten

Hiába szán célzott forrásokat az a mentális egészség megőrzésére, csak romlik a helyzet, különösen a 15–24 évesek számítanak veszélyeztetettnek. Több mint 150 millió ember szenved mentális betegségtől Európában.

 

 

egészségügy Egyesült Államok koronavírus WHO
Kapcsolódó cikkek