Nemzetközi gazdaság

Ukrajna lefoglalta egy oroszbarát milliárdos vagyonát

Vadim Novinszkij Ukrajna egyik leggazdagabb emberének számít. A milliárdos vallási üldözést és egy rivális cég ügyeskedését véli felfedezni a szankciókban.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) csütörtökön lefoglalta az Oroszország támogatásával gyanúsított Vadim Novinszkij száműzetésben élő milliárdos több mint 3,5 milliárd hrivnya (32 milliárd forint) értékű vagyonát.

KIEV, UKRAINE - 2019/06/22: People's Deputy Vadim Novinsky attends a Wreath laying ceremony at the Tomb of the unknown Soldier on the Day of Grief and Remembrance for the Victims of War in Kiev
ukrán milliárdos
Vadim Novinszkij milliárdos Ukrajna egyik leggazdagabb emberének számít.
Fotó: Getty Images

Vadim Novinszkij Ukrajna egyik leggazdagabb emberének számít, a vagyona a Forbes magazin becslése szerint csaknem 1,4 milliárd dollárra (477 milliárd forint) tehető. A milliárdos korábban képviselő is volt, és a Moszkva által kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) egyik legfőbb támogatója.

Novinszkij holléte nem ismert, csupán annyit tudni, hogy nem tartózkodik Ukrajnában. A milliárdos decemberben került a kijevi vezetés szankciós listájára az UPC több püspökével együtt, miután az ukrán hatóságok házkutatásokat tartottak egyházi ingatlanokban, mert kapcsolatot feltételeztek Oroszország és az UPC között.

Novinszkij az ellene meghozott szankciókat vallási üldözésnek nevezte. Az SZBU állítása szerint Kreml-barát vallási irodalmat foglaltak le a házkutatások során. Az üzletember Smart Holding nevű vállalatának közleményéből kiderült az is, hogy a cég helyiségeit átkutatták az SZBU emberei. A Smart Holding alaptalannak nevezte az eljárást, és egy meg nem nevezett rivális cég közreműködését sejti az ügyben.

Ukrajna megtizedelte az oligarchákat, de jönnek az újak

A sikeres ukrán újjáépítés a korrupció felszámolásán múlna, a posztszovjet berendezkedés azonban folyamatosan újratermeli a kleptokráciát.

 

háború milliárdos Ukrajna Oroszország ortodox szankció
Kapcsolódó cikkek