A chicagói búza határidős jegyzései 1,2 százalékkal, 6,47 dollárra emelkedtek bushelenként (= 27,21 kilogramm). Egy nappal korábban 5 százalékkal drágult, viszont kukorica ellenértéke csütörtökön 0,3 százalékkal csökkent, míg a szójababé stagnál. A folyamatot több tényező magyarázza: Moszkva szerint Ukrajna a múlt éjjel dróntámadást kísérelt meg a Kreml ellen, de a drónokat az orosz légvédelem semlegesítette.

Barley,Grain,On,The,Wooden,Background
barley grain on the wooden background
Fotó: Shutterstock

Kijev tagadta a vádakat, de a támadás felújította a globális búzakészletekkel kapcsolatos aggodalmakat, és a kereskedők körében is félelmet keltett, és felvásárlási hullám indult. Ráadásul egy olyan időszakban történt, amikor felmerült a lehetőség, hogy Oroszország kilép a fekete-tengeri gabonaegyezményből – írja a Bloomberg.

Az ENSZ és Törökország által tavaly júliusban közvetített fekete-tengeri gabonakezdeményezés lehetővé tette a gabonaexportot három ukrán kikötőből egy védett tranzitfolyosón keresztül. A egyezséget tavaly novemberben, majd márciusban is meghosszabbították, az viszont vita tárgyát képzi, hogy meddig: Moszkva szerint május 18-ig, míg Ukrajna szerint nyár végéig. Oroszország már jelezte, hogy elégedetlen az alku egyes elemeivel. 

Az eurázsiai ország közölte: csak akkor hajlandó meghosszabbítani a paktumot, ha a saját mezőgazdasági termelőinek az érdekeit is figyelembe veszik. Az egyezménynek köszönhetően július óta közel 30 millió tonna terményt szállítottak a világpiacra, a legfontosabb célországok között Kína, Spanyolország és Törökország található. A szállítmányok mintegy felét a kukorica, negyedét pedig a búza tette ki. Törökország, Oroszország és Ukrajna védelmiminiszter-helyettesei pénteken tárgyalnak a megállapodás meghosszabbításáról, aznap orosz tisztségviselők is megbeszéléseket folytatnak az ENSZ képviselőivel Moszkvában.

Meghajolt a magyar érdekek előtt az EU, nem jön hazánkba ukrán gabona

Az Európai Bizottság rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan azzal a céllal, hogy enyhítsék az ukrajnai gabonát érintő uniós importkorlátozás ideiglenes feloldása okozta nehézségeket – közölte a brüsszeli testület. Az intézkedés május 2-án lép hatályba, és június 5-ig érvényes.