Nemzetközi gazdaság

Az ukrán hadsereg külföldi kiképzőinek bázisát semmisítette meg az orosz légierő

A Kreml tájékoztatása szerint 2022 végén több mint 8000 külföldi zsoldos volt Ukrajnában. Az orosz hadsereg a csernyihivi bázisra mért csapást.

Az orosz légierő megsemmisítette az ukrán fegyveres erők külföldi kiképzőinek egyik telephelyét az észak-ukrajnai Csernyihiv területen – közölte pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel Szergej Zibinszkij, az orosz nyugati hadseregcsoport sajtóközpontjának vezetője.

Press tour of Chernihiv Region with AFU
orosz-ukrán háború
Egy korábbi kép a csernyihivi bázison zajló munkáról. Ezt a telephelyet semmisítette meg az orosz hadsereg. 
Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint a hadseregcsoport csapást mért a külföldi kiképzők ideiglenes állomáshelyére, ahova a 119. területvédelmi dandár 163. zászlóaljának kiképzőit, katonáit, személyzetét és felszerelését telepítették Lizunovka település térségében.

Az orosz külügyminisztérium tavaly arról számolt be, hogy a 2022-es év végén több mint 60 országból több mint nyolcezer zsoldos érkezett Ukrajnába.

A közlemény szerint a legtöbben Lengyelországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Romániából és az Egyesült Királyságból érkeztek.

Szintén a frontról érkező hír, hogy a krasznodari területen található Ilszkij olajfinomítóban két napon belül másodszor keletkezett tűz, amelyet sikerült gyorsan eloltani. Az esetnek nincsenek sérültjei. A lángok 60 négyzetméteres területen terjedtek el – számolt be az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának krasznodari területi főigazgatósága pénteken.

A lángok helyi idő szerint nem sokkal 9 óra előtt csaptak fel, és mire a tűzoltók egységei a helyszínre megérkeztek, a helyi szolgálatnak sikerült eloltania őket. Ugyanitt előző nap 400 négyzetméteres területen volt tűz, sebesültek vagy halálos áldozatok azonban nem voltak, a lakosságot nem fenyegette veszély, a lángokat elfojtották.

A katasztrófavédelem szerint a tűz egy tartályban keletkezett, amelyben 4500 köbméter gázolajat tároltak. Az orosz nyomozóbizottság szerint a tűz egy ismeretlen drón támadása következtében keletkezhetett.

A Wagner vezére orosz katonák holttesteiről osztott meg videót, miközben szidta a moszkvai vezetést

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldossereg vezetője a Telegram-csatornáján tett közzé egy felkavaró videót, amelyen állítása szerint halott orosz katonák láthatók. A felvételen Prigozsin arról beszél, hogy az áldozatokért az orosz katonai felső vezetés a felelős, amiért nem küldenek elég lőszert a frontra a csapatoknak.

 

 

Csernyihiv Ukrajna Oroszország légierő
Kapcsolódó cikkek