Közélet

A Wagner vezére orosz katonák holttesteiről osztott meg videót, miközben szidta a moszkvai vezetést

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldossereg vezetője a Telegram-csatornáján tett közzé egy felkavaró videót, amelyen állítása szerint halott orosz katonák láthatók. A felvételen Prigozsin arról beszél, hogy az áldozatokért az orosz katonai felső vezetés a felelős, amiért nem küldenek elég lőszert a frontra a csapatoknak.

A Wagner-csoport vezetője Valerij Geraszimovot, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökét és Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert nevezte meg felelősként a fronton kialakult lőszerhiány miatt. Szerinte a felvételen látható áldozatok azért vesztették életüket, mert a hadszíntéren 70 százalékos lőszerhiány alakult ki – írta meg a Kyiv Independent.

SAINT PETERSBURG, RUSSIA - JUNE 16:  (RUSSIA OUT) Russian billionaire and businessman, Concord catering company owner Yevgeny Prigozhin attends a meeting with foreign investors at Konstantin Palace June 16, 2016 in Saint Petersburg, Russia. Russian President Vladimir Putin is in Saint Petersburg to attend the International Economic Forum.
Fotó:  Mikhail Svetlov / Getty Images

Prigozsin közölte, hogy a felvételen május 4-én meggyilkolt orosz katonák láthatók.

A következő Twitter-posztban a Prigozsin által Telegramon megosztott felvétel látható. A videón halott emberek láthatók, így csak erős idegzetűek indítsák el.

Jevgenyij Prigozsin az elmúlt hónapokban már többször is kritizálta a moszkvai elitet, amiért nem biztosítanak számukra elég lőszert az ukránok elleni küzdelemhez. Április 29-én a zsoldosvezér azzal fenyegetőzött, hogy feladja Bahmutot, ha nem kap utánpótlást a Kremltől.

Prigozsin csapatai az ukrajnai háború legvéresebb színterein harcolnak. A zsoldosok már több mint fél éve próbálják bevenni a várost, ami még mindig ellenáll a rohamoknak. A hírek szerint a Wagner-csoport veszteségei súlyosak.

A háború kezdetén a Wagner-csoport engedélyt kapott rá, hogy az orosz börtönökből toborozzon katonákat az ukránok elleni küzdelemhez. A Kreml azonban végül megtiltotta a fogolytoborzást a PMC-nek (katonai magánvállalat orosz rövidítése), mivel a Wagner-csoport túlságosan nagy befolyásra tett szerint az ukrajnai fronton.

Két Wagner-zsoldos beismerhette több száz civil és több tíz gyerek lemészárlását

Egy orosz emberi jogi aktivista osztott meg egy több mint egyórás felvételt, amelyen két volt orosz zsoldossal készít interjút. A beszélgetés alatt a két férfi beismerte, hogy egy akció során 300-400 civilre kellett tüzet nyitniuk, akiket egy bahmuti társasház pincéjében találtak meg. Az áldozatok között több tíz gyerek is volt a videóban elhangzottak szerint.

Folytatódnak a dróncsapások Ukrajnában

Az ukrán katonaság jelentette, hogy május 5-én éjjel két drónt is lelőttek Dnyipropetrovszk megye felett 

– erről a terület kormányzója osztott meg információkat a Telegramon. A hírek szerint az oroszok a Dnyipro folyó partjáról indították a támadásokat, a drónok a Zaporizzsjai Atomerőműnek is otthont Nikopol várost támadták.

A drónokat ágyútűz is kísérte, az ukránok szerint tíz ház és egy melléképület sérült meg. Áldozatokról nincs hír.

 

Prigozsin dróntámadás Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek