Februárban már tizedik hónapja csökkent a kiskereskedelmi forgalom Svédországban, ahol a gazdasági problémák mellett egyre nagyobb a társadalmi feszültség. Itt a legnagyobb a visszaesés a fogyasztásban, de hasonlót él meg a többi jóléti rendszerként ismert skandináv állam is.

A Swedish national flag hanging from a shop in Gamla Stan in Stockholm, Sweden, on Thursday, Aug. 18, 2022. Swedens government forecast the economic expansion to stall next year as high inflation and rising rates weigh on household consumption.
Fotó: Mikael Sjoberg / Bloomberg via Getty Images

A svéd kiskereskedelmi forgalom visszaesése februárban rekordot döntött, mivel az és a hitelköltségek emelkedése továbbra is megviseli a régió legnagyobb gazdaságát.

Előző hónapban a forgalom 9,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a zuhanás pedig a legnagyobb volt az 1992-ben mért adatokhoz képest – amikor a hivatal elkezdett feljegyzéseket készíteni.

 

A svéd vásárlók egyre óvatosabban költekeznek, ami nem véletlen, mivel az ország az elmúlt 30 év legsúlyosabb inflációjával küzd, amelyen a gyenge korona és a jegybank folyamatos kamatemelési csak tovább rontott. A bruttó hazai termék 0,5 százalékkal zsugorodott a negyedik negyedévben, ami arra utal, hogy a gazdaság recesszióba került.

A jelenlegi inflációs hullám nyomás alá helyezi a kiskereskedelmi szektort és ezen keresztül a teljes gazdaságot, amelynek a része már recesszióban van. A mai jelentés is megerősíti azon véleményünket, hogy a fogyasztás az idén jelentősen csökkenni fog 

– írta Gustav Helgesson, a Nordea közgazdásza.

A legsúlyosabb csapást az élelmiszerárak extrém növekedése jelenti: az svéd ellenértékek az 1950-es évek óta nem emelkedtek ilyen gyorsan, az ország három legnagyobb élelmiszerüzletének önkéntes árcsökkentést kellett bevezetnie.

Eközben Svédország munkanélküliségi rátája februárban 8,2 százalékra, kilenchavi csúcsra emelkedett, és elérte a 460 ezret – igaz, a foglalkoztatottak száma 67 ezerrel ugrott meg, közel 5,2 millióra. Korábban ez volt a világ egyik legerősebb munkaerőpiaca, az utóbbi időben egyre nagyobb nyomás nehezedik a szociális rendszerre.

Az országon belül egyre nő a társadalmi feszültség: a bűncselekmények száma rekordmagas, a közbiztonság folyamatosan romlik, a különböző csoportok pedig egyre keményebben feszülnek egymásnak – az egyik ilyen eset majdnem Svédország NATO-tagságába került.

Lengyel keserűség: már szinte semmit se vásárolnak – ez lesz nálunk is?

Ruhára, gyógyszerre többet, üzemanyagra, könyvekre és élelmiszerekre kevesebbet költöttek a lengyelek februárban. A kiskereskedelmi forgalom éves és havi szinten is zsugorodott.

Ugyanaz a trend északon

Szerdán közölt kiskereskedelmi adatokat Norvégia és Dánia is, és az adatokból úgy tetszik, abból ered a visszaesés, hogy a skandináv munkaadóknak nem volt ínyére akkorát emelni a béreken, mint amekkorát harapott belőlük az infláció. A legnagyobb a zuhanás ott tapasztalható, ahol a legmagasabb az infláció: a svédeknél, méghozzá februárban éves alapon 12 százalék.

A dánoknál, ahol az inflációs ráta februárban 7,6 százalék volt, a kiskereskedelmi forgalomban ugyanabban a hónapban 4,3 százalékos esést mértek – ami már tulajdonképp üdítő ahhoz képes, hogy októberben még 10,1 százalék volt a zuhanás. A norvégoknál – ahol a legalacsonyabb, 6,3 százalék az infláció – a kiskereskedelmi forgalom csak 3,9 százalékkal zsugorodott, és ez is javulás a decemberi 7,8 százalékhoz képest.

A finneknél a januári adatok ismertek, ezek szerint az árváltozásokkal kiigazított kiskereskedelmi volumen 3,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Náluk 8,4 százalék volt az infláció januárban, majd a következő hónapban 8,8 százalékra emelkedett, miközben majdnem egy százalékkal drágultak az árak az év első hónapjához képest. Azaz vélhetően a februári kiskereskedelmi adat sem lesz szép, hacsak időközben nem emeltek nagyot a finn fizetéseken.

Pedig a finn reálbérek valamelyest emelkedtek is, Európában szinte egyedülállóként (Magyarország mellett).

Sehol nem nőttek úgy a reálbérek, mint Magyarországon

Az európai uniós tagállamok közül csupán Magyarországon (2,6 százalék) és Finnországban (0,4 százalék) emelkedtek a reálkeresetek az ILO (az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének) adatai alapján. A reálbérek számításánál a fizetések vásárlóerejét mutatják, olyan módon, hogy a keresetek változását az infláció mértékével korrigálják, olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató elemzésében.