Áprilisban a lengyelországi kiskereskedelmi forgalom 7,3 százalékkal csökkent éves összevetésben, elmaradva a 7,8 százalékos csökkenést váró piaci előrejelzésektől – közölte a lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS). Ez még mindig jelentős érvágást jelent, pedig február óta majdnem négy százalékponttal mérséklődött a lengyel áprilisban 14,7 százalékra.

Fat Thursday Preparations In Poland
Bakery 'Dobra Paczkarnia' sales donuts a day ahead of Fat Thursday. Krakow, Poland on February 16, 2023. Fat Thursday is a traditional Catholic Christian feast on the last Thursday before Lent. It symbolizes the celebration of Carnival. The most popular dish served on that day in Poland are 'paczki' - fist-sized donuts filled with marmalade. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Beata Zawrzel / AFP

Éves szinten a kiskereskedelem forgalma ugyanolyan arányban csökkent, mint az előző hónapban, és november óta folyamatosan zuhanórepülésben van. Havi szinten csak minimális, 0,1 százalékos emelkedést mértek, ami messze elmaradt a márciusi 14 százaléktól, igaz utóbbi hónap három nappal hosszabb volt, ami nehezíti az összehasonlítást.

 

A kiskereskedelem visszaesését elsősorban a fogyasztói termékek, az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek 8 százalékos csökkenése okozta.

A legnagyobb visszaesést az üzemanyagok eladásaiban mérték, ami 20,7 százalékkal esett vissza.

Éves szinten újságokból és könyvekből 15,6 százalékkal mérséklődött az értékesítés, bútorból, televízióból és háztartási gépekből pedig 14,7 százalékkal fogyott kevesebb.

A gépjárművek és az alkatrészek 5,1 százalékkal, a gyógyszerek, kozmetikumok és ortopédiai eszközök pedig 2,5 százalékkal csökkentek. A korábban erős textil-, ruházati és cipőeladások is visszaestek, 0,6 százalékkal.

Bár az áprilisi infláció Lengyelországban 14,7 százalékra enyhült az előző hónaphoz képest, a fogyasztói árak még mindig magasak, ami a vásárlókat óvatosabb költekezésre készteti.