Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter pénteken elismerte, hogy még mindig van némi bizonytalanság abban, hogy pontosan mikor fogy ki a tárca a pénzből, és mikortól nem tudja tovább fizetni a kormányzat számláit. A tárcavezető korábban június elsejét jelölte meg határidőként, de most azt mondta, értesíti a kongresszust, ha az időpont változik vagy biztossá válik.

US Treasury Secretary Janet Yellen speaks during a press conference at the G7 meeting of Finance Ministers and Central Bank Governors at Toki Messe in Niigata on May 11, 2023. (Photo by Shuji Kajiyama / POOL / AFP)
Janet Yellen szerint nincs más jó megoldás, csak az adósságplafon emelése.
Fotó: Shuji Kajiyama / AFP

A Bloomberg TV-nek nyilatkozva Yellen közölte, hogy a jövő héten találkozik a Wall Street vezető bankáraival, hogy tárgyaljon velük az adósságplafonról. Úgy véli ugyanis, illendő tudatni velük, miképpen hat az emelés esetleges elmaradása az amerikai gazdaságra. Yellen folyamatosan hangsúlyozza, hogy gazdasági katasztrófával fenyegeti az amerikai háztartásokat és a globális pénzügyi rendszert is, ha nem emelik meg időben a jelenlegi, 31 400 milliárd dolláros adósságplafont.

Joe Biden és a kongresszus két házának republikánus és demokrata vezetői elméletileg pénteken tárgyaltak volna újra a kérdés megoldásáról, a megbeszélést azonban jövő hétre halasztották, ami az NBC News forrásai szerint jó hír, azt jelenti, hogy jól halad a kompromisszum keresése.

A republikánusok jelentős kiadáscsökkentéshez kötnék az adósságplafon emelését,

és ezt támogatja Donald Trump volt elnök is, aki szerint a demokraták bármibe hajlandók belemenni, hogy elkerüljék a fizetésképtelenséget. 

President Biden Meets With Congressional Leaders To Discuss The Debt Limit WASHINGTON, DC - MAY 09: U.S. Speaker of the House Kevin McCarthy (R-CA) and President Joe Bided meet with other lawmakers in the Oval Office of the White House on May 09, 2023 in Washington, DC. The Congressional lawmakers met with the President to negotiate how to address the debt ceiling before June 1, when U.S. Treasury Secretary Janet Yellen warned Congress that the United States would default on their debts. (Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)
Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke Biden elnökkel. Jövő héten folytatják az egyeztetést.
Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images

Egy ideig Biden is arra játszott, hogy a republikánusok rántják félre elsőként a kormányt, a Reuters tudósítása szerint azonban most már arra is hajlandó, hogy távol maradjon jövő héten a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-csoport hirosimai csúcstalálkozójától, attól függően, lesz-e előrelépés az ügyben. Yellen már Japánban van, ahol a G7 pénzügyminiszterei tárgyalnak.
A pénzügyminiszter az interjúban megkerülte a választ arra a kérdésre, hogy a kincstár az adósságplafon átlépése esetén is tovább fizetne-e a kötvények után – ez a lehetőség a korábbi hasonló viták során merült fel. Csak annyit mondott, hogy 

nincs más jó lehetőség, mint az adósságplafon emelése.

Ezt egyébként a kongresszus 1960 óta közel 80 alkalommal tette meg, mivel a legtöbb fejlett ipari országtól eltérően az Egyesült Államokban a törvényhozás határozza meg, hogy mennyi hitelt vehet fel az állam.

(Front row, L-R) Bank of Japan Governor Kazuo Ueda, Japan's Finance Minister Shunichi Suzuki, Bank of England Deputy Governor Jon Cunliffe, Britain's Chancellor of the Exchequer Jeremy Hunt, European Commission Commissioner for the Economy Paolo Gentiloni, US Treasury Secretary Janet Yellen, Brazil's Finance Minister Fernando Haddad, (top row, L-R) Bank of Italy Governor Ignazio Visco, Itlay's Economy and Finance Minister Giancarlo Giorgetti, Germany's Deutsche Bundesbank President Joachim Nagel, Germany's Finance Minister Christian Lindner, US Chair of the Board of Governors of the Federal Reserve System Jerome Powell, Secretary-General of the Organisation for Economic Co-operation and Development Mathias Corman, and Chair of the Financial Stability Board Klaas Knot pose for a group photo, including invited participants from non-G7 countries, as part of the G7 Finance Ministers and Central Bank Governors' Meeting at Toki Messe in Niigata on May 12, 2023. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)
A G7-ek pénzügyminiszterei már Japánban tárgyalnak, a német tárcavezető reméli, hogy az amerikai politikusok képesek lesznek felnőttként dönteni.
Fotó: Kazuhiro Nogi / AFP

Nem tárgyaltunk az elnökkel arról, mit tegyünk, ha ez nem történik meg. Arra összpontosítunk, hogy megtörténjen

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a kormányzati illetékesek és a kongresszus éjjel-nappal dolgozik az adósságplafon emelésén.
Christian Lindner német pénzügyminiszter ugyancsak pénteken reményét fejezte ki, hogy az amerikai politikusok „felnőttekhez méltó” döntésre jutnak, és figyelmeztetett, milyen kockázatokkal járna a még mindig „sebezhető” világgazdaságra az adósságplafon emelésének elmaradása.