A francia szakszervezetek hónapokon keresztül sztrájkokkal és tüntetések szervezésével harcoltak a nyugdíjreform ellen, és bár annak elfogadását nem sikerült megakadályozniuk, a tagságuk nagymértékben megnőtt az ellenállásnak köszönhetően.

A szakszervezetek egységbe vonták a nyugdíjreformmal szembeni ellenállást.
Fotó: Jean-Philippe Ksiazek

A harcos CGT egyik vezetőségi tagja, Thomas Vacheron szerint több mint 30 ezer ember csatlakozott a szervezethez január óta, ami a legnagyobb növekedés az 1995-ös gördülő sztrájk óta, amellyel rákényszerítették az akkori konzervatív kormányt a nyugdíj- és társadalombiztosítási reform visszavonására. A mérsékeltebb CFDT, amely korábban hatszázezresnél valamival nagyobb tagsággal rendelkezett, és a CGT-vel harcolt a legnagyobb francia szakszervezet címéért, 

az idén 32 ezer taggal bővült, ami 40 százalékkal haladja meg a tavalyit.

A szakszervezeti források szerint ráadásul egyre nő az érdeklődés az érdekvédelmi tagság iránt a fiatalabbak és a magánszektor alkalmazottai körében, akiket eddig kevésbé képviseltek. A CGT új tagjainak például több mint a 30 százaléka 35 évesnél fiatalabb, és 70 százalékát a magánszférában foglalkoztatják.

Mivel a nyugdíjreformot a fiatalok és az idősek, a köz- és a magánszektorban dolgozók is ellenzik, ezért hasznosnak találják a szakszervezetekhez való tartozást, a szakszervezetek vonzók

– fogalmazott Vacheron. Bár politológusok szerint a nyugdíjreform körüli ellentmondások elsősorban az elitellenes szélsőjobboldal számára jelentettek előnyt, a közvélemény-kutatások eredménye azt mutatja, hogy a szakszervezetek nincsenek messze lemaradva, nő a hitelességük és az irántuk érzett tisztelet, amiért egységbe vonták az ellenállást Emmanuel Macron elnök tervével szemben.

A szakszervezetek az alapokról építik újra magukat a toborzással is, nem csupán tiltakozásokkal

– állítja Michel Wieviorka szociológus. Az új vérre szükség is volt, mert az elmúlt évtizedben nagyrészt stagnált az érdekképviseleti szervek tagsága, a párizsi munkaügyi tárca adatai szerint alig több, mint a munkavállalók 10 százalékát tömörítették. Ez az egyik legalacsonyabb arány a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 tagállamában, alig magasabb az Egyesült Államokénál. 

FRANCE - SOCIETY - MAY DAY PROTEST - PARIS - MAY 1 2023
France, Paris, 2023-05-01. May Day 2023 demonstration in Paris, international workers day, and day of struggle of the workers movement. Parisian procession between Place de la Republique and Place de la Nation, Paris, May Day 2023. In the photo: Trade union representatives from around the world (Korean Metal Workers Union (KMWU), Belarus with sign for the release of Aliaksandr Yarashuk, president of the BKDP, IndustriALL Global Union, Brazilian metalworkers CNM/CUT, SINTRAIME Colombia, ABVV-FGTB Brussels Belgium) pose in front of French trade union leaders CFDT (Laurent Berger and Marylise Leon), CGT (Sophie Binet), Solidaires (Murielle Guilbert and Simon Duteil), Federation Syndicale Unitaire FSU (Benoit Teste), CFE CGC (Jean-Philippe Tanghe and Francois Hommeril). Photograph by Amaury Cornu / Hans Lucas.France, Paris, 2023-05-01. Manifestation du Premier Mai 2023 a Paris, journee internationale des travailleurs, et journee de lutte du mouvement ouvrier. Cortege parisien entre la place de la Republique et la place de la Nation, Paris, 1er Mai 2023. Sur la photo : les representants syndicalistes etrangers du monde entier (Korean Metal Workers Union (KMWU), bielorusses avec pancarte pour la liberation de Aliaksandr Yarashuk, president du BKDP, IndustriALL Global Union, metallurgistes bresiliens CNM/CUT, SINTRAIME Colombia, ABVV-FGTB Bruxelles Belgique) posent devant les leaders syndicaux francais CFDT (Laurent Berger et Marylise Leon), CGT (Sophie Binet), Solidaires (Murielle Guilbert et Simon Duteil), Federation Syndicale Unitaire FSU (Benoit Teste), CFE CGC (Jean-Philippe Tanghe et Francois Hommeril). Solidarite internationale. Photographie de Amaury Cornu / Hans Lucas. (Photo by Amaury Cornu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Több tízezerrel nőtt az idén a francia szakszervezetek létszáma.
Fotó: Amaury Cornu

A szakszervezetek hagyományosan mégis kiemelkedő szerepet játszanak a munkaügyi kapcsolatokban, a munkavállalók munkahelyi feltételeinek 98 százalékáról ők tárgyalnak, ami magasabb, mint az OECD szinte bármely más országában, annak ellenére, hogy a munka törvénykönyvének 2017-es módosítása némileg szabadabb pályát ad a munkaadóknak.

Az érdekvédelmi képviseletek megerősödése munkaügyi szakértők szerint elképzelhetővé teszi, hogy a hatalmi egyensúly a vállalatokon belül ismét a munkavállalók javára billen el.

A végkimenetel a Reuters összeállítása szerint attól függ, hogy a szakszervezeti vezetők képesek-e reagálni az újabb generációk aggodalmaira.