A kormányon belüli politikai nézeteltérések miatt késik Németország új stratégiája a Kínával való kapcsolattartásban, ami a két ország júniusi kétoldalú tárgyalására már biztosan nem lesz kész. Berlin tavaly döntött úgy, hogy újragondolja kapcsolatát Pekinggel, mivel a német kabinet a távol-keleti országot egyre inkább versenytársnak és stratégiai riválisnak tekinti.

China,And,Germany,Cooperation,Concept.,China,And,Germany,Flags,On
Fotó: Shutterstock

Németország azonban csak akkor teszi közzé Kína-stratégiáját, ha a hárompárti kormánykoalíció nyilvánosságra hozta az orosz–ukrán háború után megrendelt, szélesebb körű nemzetbiztonsági felülvizsgálatot, amelynek véglegesítése a források szerint még folyamatban van. A tágabb biztonsági stratégia vitás pontjai közé tartoznak a fegyverexporttal kapcsolatos kérdések, valamint az, hogy Németországnak kibernetikai ellentámadásokat kell indítania. A stratégia várhatóan június 14-én kerül a kabinet elé, de a véglegesítése hetekbe telhet – írja a Reuters.

A koalíción belül a külügyi és a gazdasági minisztériumot irányító zöldek a korlátozottabb gazdasági kapcsolatokat támogatják, míg a liberálisok és a szociáldemokraták kevésbé pártolják a Peking elleni szigorú fellépést. Robert Habeck gazdasági tárcavezető például a Kínában üzleti tevékenységet folytató német vállalatok befektetéseinek átvilágítása mellett foglalt állást, hogy megvédjék az érzékeny technológiát. A helyzetet bonyolítja, hogy az exportorientált Németországnak 

a távol-keleti óriás a legnagyobb kereskedelmi partnere, így a gazdaságát érzékenyen érintené, ha nekimenne Pekingnek.

Olaf Scholz a G7-országok múlt hét végi, Japánban tartott találkozóján hangsúlyozta, hogy továbbra is jelentős beruházások áramlanak Kínába, még akkor is, ha a kormányok igyekeznek csökkenteni a világ második legnagyobb gazdaságával szembeni kockázatos kitettséget. A fő ellenzéki párt, a CDU vezetője, Friedrich Merz a késedelmekről azt mondta, hogy árt Németország hírnevének, amihez hozzátette: Scholz tavalyi pekingi útja elhamarkodott volt.

Németország a kínai csipexport betiltását is megfontolja

A német kormány tárgyalásokat folytat a félvezetők gyártásához használt vegyi anyagok Kínába irányuló exportjának korlátozásáról, mivel Berlin az Egyesült Államokhoz hasonlóan csökkentené az ázsiai országgal szembeni kitettségét. Bár Németország maga nem rendelkezik fejlett csipgyártási technológiákkal, és az iparág sincsen kiépítve, több hazai cég, például a Merck és a BASF által előállított vegyi anyagok a világ minden egyes félvezetőjében megtalálhatók, és kritikus pozícióban vannak az ágazat ellátási láncában.