A német kormány tárgyalásokat folytat a félvezetők gyártásához használt vegyi anyagok Kínába irányuló exportjának korlátozásáról, mivel Berlin az Egyesült Államokhoz hasonlóan csökkentené az ázsiai országgal szembeni kitettségét – írta a Bloomberg.

Flag,Of,China,On,A,Processor,,Cpu,Central,Processing,Unit
Fotó: Shutterstock

Bár Németország maga nem rendelkezik fejlett csipgyártási technológiákkal és az iparág sincsen kiépítve, több hazai cég, például a Merck és a BASF által előállított vegyi anyagok a világ minden egyes félvezetőjében megtalálhatók, és kritikus pozícióban vannak az ágazat ellátási láncában.

Az új javaslattal Olaf Scholz német kancellár a tervek szerint elvágná Kína hozzáférését a csipek gyártásához szükséges árukhoz és szolgáltatásokhoz.

Az új exportellenőrzés a polgári és katonai célokra egyaránt felhasználható áruk kereskedelmét korlátozná. Az ilyen kettős felhasználású listák célja a vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek kifejlesztésének és elterjedésének, valamint a hagyományos katonai fegyverek rejtett gyártásának megakadályozása – a kínai csipgyártás lelassítása azonban az ország teljes iparát és infrastruktúráját érintené.

Scholz Pekinggel szembeni fellépése egyre keményebb, mivel a kancellár igyekszik egyensúlyt teremteni Németország Kínában meglévő gazdasági érdekei, valamint a nemzetbiztonsági és emberi jogi aggályai között. Az Európa és Kína közötti kapcsolatok az elmúlt években megromlottak, különösen azután, hogy Hszi Csin-ping elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök hetekkel Moszkva ukrajnai inváziója előtt „határok nélküli” barátságot hirdetett.

A kormánykoalíción belüli tárgyalások az ilyen exportellenőrzésekről még korai szakaszban vannak, és a tisztviselők tisztában vannak azzal, hogy bármilyen ehhez hasonló döntés károsíthatja az üzleti kapcsolatokat Kínával, amely Németország legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált.

A félvezetők a globális ellátási lánc kulcsfontosságú részét képezik, az autóktól az okostelefonokon át a hűtőszekrényekig mindenben megtalálhatók, és a gyártásukhoz szükséges anyagok és gépek gyakran nehezen beszerezhetők. Egy amúgy is korlátozott ellátási vonal lezárása további akadályokat állítana Kína elé, hogy a saját iparágát fejlessze.

Chinese President Xi Jinping (R) welcomes German Chancelor Olaf Scholz at the Grand Hall in Beijing on November 4, 2022. (Photo by Kay Nietfeld / POOL / AFP)
CHINA-GERMANY-DIPLOMACY
Fotó: AFP

A német vegyi anyagok nélkül Kína belföldi csipfejlesztése komoly akadályokba ütközne, mivel az utóbbi években kihirdetett kutatási és befektetési programok után az ország még mindig le van maradva külföldi riválisaival szemben.

A német kormány eltökélt szándéka, hogy csökkentse az ország kínai kitettségét, ám Berlin még mindig küzd az orosz energiától való túlzott függőségének következményeivel.

Scholz ezért a Kínától való egyik napról a másikra történő gazdasági leválasztás ellen érvelt, és ehelyett a kockázatcsökkentés politikáját támogatja, ami azt jelenti, hogy Németország aktívan csökkenti a kínai piacnak való kitettségét az elkövetkező években. A vegyi anyagok korlátozása azonban lehet, hogy túl erős lépésnek számítana Peking számára, amely a múltban már kisebb sértésekért is súlyos gazdasági ellenintézkedéseket vetett be.