Szép meglepetést hoztak a pénteki amerikai munkaerőpiaci adatok, a nem mezőgazdasági szektorok sokkal több álláshelyet teremtettek a vártnál. A Federal Reserve ugyan szerdai kamatemelése után jelezte, hogy valószínűleg szünetet tart, az új adatok azonban elméletileg helyet adhatnak további monetáris szigorításnak valamilyen módon. A dollár árfolyama azonnal átsüvített az 1,1-es pszichológiai vonalon az euróval szemben.

COVID-19 pandemic caused by new coronavirus
A woman walks outside of one of the Glendale Unemployement office closed due to corovirus amid the Covid 19 pandemic on May 4, 2020, in Glendale, California. (Photo by VALERIE MACON / AFP)
Fotó: Valerie Macon / AFP

A friss NFP- (non-farm payroll) adatok szerint a nem mezőgazdasági szektorokban 253 ezer új álláshelyet teremtettek áprilisban. Ez sokkal több a márciusi 165 ezernél, de ami ennél fontosabb, az elemzők jósolta 180 ezernél is.

Vaskos meglepetésről van tehát szó, ami 

a gazdaság ellenálló képességéről tanúskodik

a hatalmas, összességében tavaly március óta 5 százalékpontra rúgó monetáris szigorítás ellenére. A Fed idén lassította a tempót, és szerdán már csak 25 bázispontot emelt, félreérthetetlenül jelezve, hogy szünet következhet, amit a várakozások szerint majd a hitelezési költségek visszanyesése követ. 

Az egyik fontos érv a váltás mellett: idén egyre markánsabbá váltak az aggodalmak, hogy a még mindig magas visszaszorítására alkalmazott szigor recesszióba viszi az amerikai gazdaságot. A kevesebb új álláshely azt erősítette volna meg, hogy efelé haladunk, csakhogy az adatok jobbak a vártnál. Ez akár azt is jelentheti, hogy a Fed – amely a kamatok nyesése mellett hatalmas államkötvény-állományának csökkentésével is szorít a monetáris csavarokon – esetleg valamilyen formában mégis nagyobb szigort alkalmazhat a vártnál.

A dollár az adatok közlése után menten erősödni kezdett, és átsiklott az 1,1-es pszichológiai vonalon is ez euró ellenében, 1,1015 környékéről 14 óra 50-ig 1,097 közelébe. Ez a negyedszázalékos erősödés csütörtökhöz képest azért még nem „forradalom”, a piacokon tovább emésztgetik a pénteken közölt amerikai adatokat. A ugyan feszesebb maradt a vártnál, a 253 ezer új álláshely azonban még mindig jelentősen alatta maradt a tavaly nyáron és az őszelőn mért bőven 300 ezer feletti havi számoknak.

Az amerikai munkanélküliségi ráta 3,5-ről 3,4 százalékra csökkent – mutatták az új adatok, ami kifejezetten nem recessziós jelzés. Az sem, hogy a nem mezőgazdasági szektorokban áprilisban 4,4 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az egy óra munkára eső bér, nem 4,2-del, ahogy az elemzők várták. A magasabb háztartási bevétel nagyobb vásárlóerőt és ezzel a vártnál nagyobb inflációs nyomást jelent, márpedig a Fed a továbbra is a magas infláció ellen küzd a monetáris politika szigorításával, amely még nem ért véget.