Egyre nagyobb méreteket ölt a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja, amely már eddig is legalább kétmilliárd dolláros kárt okozott az iparágnak. Az Amerikai Írószövetség (WGA) május 2-án kezdte meg a munkabeszüntetést, miután nem sikerült megállapodásra jutnia a jelenleginél magasabb bérekről az olyan nagy médiavállalatokkal, mint a Walt Disney, a Warner Bros. vagy a Netflix. A sztrájk a jelek szerint egyre nagyobbra duzzadhat, miután más szektorokból is több szakszervezet támogatásáról biztosította őket – adta hírül a Reuters.

US-ENTERTAINMENT-TELEVISION-FILM-STRIKE
forgatókönyvírók sztrákja
Újabb komoly támogatók álltak a sztrájkoló forgatókönyvírók mögé.
Fotó: AFP

Pénteken a turisztikai és vendéglátóipari szakszervezetek, a tanárok, a logisztikai dolgozók és a közalkalmazottak képviselőinek több száz tagja gyűlt össze Los Angeles belvárosában, hogy szolidaritását fejezze ki a sztrájkoló hollywoodi film- és televíziós írókkal, és hogy egységet mutasson. A részt vevő szakszervezetek több mint 200 ezer olyan munkavállalót képviseltek, akiknek szintén 2023-ban jár le a kollektív szerződésük.

Az önök ereje és összefogása biztosítja a munkavállalók következő generációjának a megélhetését

– jelentette ki a tömegnek Lorena Gonzalez, a Kaliforniai Munkaügyi Szövetség ügyvezető titkára.

A munkabeszüntetéssel demonstráló szakszervezetek általános követelései az élhető bérekre vonatkoztak az emelkedő élelmiszer-, lakhatási és szállítási költségek miatt.

Danielle Roderick író úgy nyilatkozott, bízik abban, hogy az írók most egy olyan mozgalom élére állnak, amely nagy tömegek számára fog jobb lehetőségeket kiharcolni.

Mindenki úgy érzi, hogy valamilyen módon élve felfalják

– tette hozzá Roderick, aki szintén író férjével, valamint két gyermekével vett részt a megmozduláson.

A Film- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP), amely a nagy stúdiókat képviseli, közleményében azt állította, hogy nagyvonalú bérrendezési ajánlatot küldött a forgatókönyvíróknak. A két fél között egyelőre nem terveznek újabb tárgyalásokat.

Tényleg félhetnek a mesterséges intelligenciától a hollywoodi írók, főleg, ha elhúzódik a sztrájk

Az írószakszervezetek több ezer tagja május elején lépett sztrájkba. A károk egyre nagyobbak, és egyelőre nem is látszik, hogy közelednének az álláspontok. Főleg, hogy vannak már alternatívák a lecserélésükre.