A turizmus fellendülése és az energiaszámlák állami támogatása nagyot lendített a brit gazdaságon, ezeknek köszönhetően a újra nőtt 2022 utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest – derült ki a pénteken közzétett hivatalos adatokból.

Redevelopment Site In Birmingham
New residential apartment buildings under construction as part of a development / redevelopment in the city centre as new blocks rise on 2nd March 2023 in Birmingham, United Kingdom. The city is under a long term and major redevelopment, with much of its industrial past being demolished and made into new flats for residential homes. (photo by Mike Kemp/In Pictures via Getty Images)
Habár a brit ingatlanok ára hatalmasat zuhant, az építőipar bővült az elmúlt hónapokban.
Fotó: Getty Images

Éves szinten szebb a kép a 0,1 százalékos negyedéves bővülésnél: a GDP 2021 utolsó negyedévéhez képest a tavalyi utolsó három hónapban 0,6 százalékkal nőtt, ami meghaladta a 0,4 százalékos becslést. Mégis ez volt a leggyengébb növekedési ütem a 2021 elején, éves szinten mért 7,7 százalékos zsugorodás óta. A magas és az emelkedő hitelfelvételi költségek visszavetették az aktivitást és a keresletet. A 2022-es teljes évet tekintve a brit gazdaság 4,1 százalékkal nőtt, ami nem érte el az előző évi 7,6 százalékos rekordbővülés szintjét. A GDP nominálisan a koronavírus-járvány előtti 2019-es szinttől 0,6 százalékkal maradt el. Ezzel

Nagy-Britannia továbbra is a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-es csoport egyetlen olyan állama, amely még nem heverte ki a járványt.

A gazdaság – benne az építőiparral és a feldolgozóiparral – 2022 második felében valamivel erősebben teljesített a központi statisztikai hivatal korábbi becslésénél. Az utazási irodák teljesítménye 11 százalékkal nőtt, ami elég volt ahhoz, hogy a brit gazdaság mintegy négyötödét kitevő szolgáltatási szektort felhúzza a pozitív, 0,1 százalékos tartományba. A feldolgozóipar 0,5, az építőipar pedig 1,3 százalékkal bővült.

A kormány energiaszámla-támogatási programjának köszönhetően a háztartások megtakarítási aránya a rendelkezésre álló jövedelem 9,3 százalékára emelkedett a járvány előtti 5,6 után. Ráadásul egy év csökkenés után a rendelkezésre álló jövedelem is bővült, 1,3 százalékkal.

A statisztikai hivatal szerint Nagy-Britannia folyó fizetési mérlegében a tavalyi utolsó három hónapban 2,5 milliárd font, azaz a GDP 0,4 százalékának megfelelő hiány keletkezett. Az ingatlanárak pedig márciusban a pénzügyi válság óta a leggyorsabb éves ütemben csökkentek a Nationwide jelzálog-hitelező szerint.

Ruth Gregory, a Capital Economics független gazdaságkutató cég munkatársa szerint az adatok azt mutatják, hogy 

a megemelkedett infláció a korábban véltnél enyhébben terheli a gazdaságot. Ugyanakkor a magas kamatlábak hatásának mintegy kétharmada még nem érezhető, így továbbra is arra számít, hogy a gazdaság az idén recesszióba csúszik.

A vállalkozások továbbra is óvatosak: a beruházásaik negyedéves szinten 0,2 százalékkal csökkentek, ami az első becslésben szereplő 4,8 százalékos növekedéshez képest jelentős visszaesés. A statisztikai hivatal szerint a nagymértékű változások hátterében az áll, hogy változtattak az adatok szezonális kiigazításának számítási módszerén.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter márciusban új ösztönzőket hozott a vállalatok tevékenységének felpörgetésére, bár ezek hatása bizonytalan. Az adókedvezmények ugyanis eleve kisebbek, mint egy korábbi program keretében voltak, továbbá a társasági áprilisi emelése aligha lesz lelkesítő a cégeknek új beruházások indítására. A kormánynak nincs nagy mozgástere, amit az is mutat, hogy a nyilvántartások kezdete óta a februári költségvetési hiány az idén a legnagyobb, ugyanakkor az ország vezetése optimista.

Hiába javul a helyzet, elmaradhat a pénzszórás a briteknél

Jeremy Hunt tavaszi költségvetési intézkedéseinek középpontjában várhatóan a gazdaság élénkítése lesz. Szakértők szerint a büdzsé visszafogott mértékben tartalmaz majd jóléti intézkedéseket, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban sztrájkok tömkelege bénította meg a szigetországot.

A Bank of England múlt héten azt közölte, hogy várakozásai szerint a gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott 2023 első három hónapjában, a második negyedévre pedig enyhe bővülést vár, mivel a kilátások javultak, nagyrészt a csökkenő nemzetközi energiaárak és a munkaerőpiaci helyzet miatt. 

Kevés elemző számít azonban arra, hogy a gazdaság 2023 egészében elkerülheti a zsugorodást

– összegzett a Reuters.

Magyarország és Lengyelország is lehagyhatja a briteket gazdaságilag

Több kelet-közép-európai ország túlnőhet a brit gazdaságon, ha nem lesz gyökeres változás a gazdaságpolitikájukban – erről a brit Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje tart beszédet hétfőn az ország vezető gazdasági szakértőinek. A Sir Keir Starmer megszólalásából  előzetesen kiszivárgott részletek szerint az ellenzéki politikus a Konzervatív Párt hibás gazdaságpolitikájára fogja helyezni a hangsúlyt. Starmer szerint a jelenlegi helyzetben 2030-ra a lengyel GDP túlnőhet a briten, 2040 pedig Magyarországé is.