Az elemzők várakozásaival szemben emelkedni kezdett a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet német gazdasági hangulatindexe júniusban: a piacok által jelzett –13,1  helyett –8,5 pontra emelkedett a májusi –10,7-ről, ezzel véget vetve a háromhavi folyamatos csökkenésnek.

Commissioner for Eastern Europe Carsten Schneider visits VW plant in ZwickauCommissioner for Eastern Europe Carsten Schneider visits VW plan
dpatop - 23 February 2023, Saxony, Zwickau: Finished, fully electric vehicles from the Volkswagen plant in Zwickau stand in a parking lot at the factory. The Federal Government Commissioner for Eastern Germany visited the plant on Thursday (Feb. 23, 2023). In addition to VW vehicles, cars from the group's Audi and Seat brands also come off the production line at the plant. The vehicles are based on the Modular Electric Toolkit. Volkswagen has converted the site, which employs around 9,000 people, into a purely electric vehicle factory at a cost of 1.2 billion euros and has now completed the transformation to an e-site. Photo: Hendrik Schmidt/dpa (Photo by HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A jelenlegi feltételek megítélése azonban erőteljesen romlott, a májusi –34,8-ról –56,5 pontra, ami szintén messze elhagyta az elemzők –40 pontos előrejelzését.

A gazdasági hangulatmutató enyhe javulást mutat, de továbbra is negatív tartományban marad. Ez azt jelenti, hogy a szakértők nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az év második felében. A jelenlegi recesszió azonban általánosságban nem tekinthető különösen aggasztónak

– kommentálta a felmérés eredményeit Achim Wambach, a ZEW elnöke. Szerinte különösen az exportra összpontosító ágazatok teljesítenek majd rosszul a nemzetközi gazdaság gyengesége miatt.

A ZEW euróövezeti hangulatindexe enyhén csökkent júniusban, és jelenleg –10 ponton áll, ami 0,6 ponttal alacsonyabb, mint az előző havi érték. Az euróövezetre vonatkozó hangulatmutató 14,4 ponttal csökkent, és az új értéke –41,9 lett.

A szakértők monetáris politikára vonatkozó várakozásai eltérő tendenciákat mutatnak az euróövezet és az Egyesült Államok esetén. A rövid távú kamatokra vonatkozó egyenleg az euróövezetben 72,3 ponton áll, ami az EKB további emelkedését jelezheti. Ezzel szemben az Egyesült Államok esetén a szakértők nem várnak változást a rövid távú kamatlábakban, amit a 16,6 pontos egyenleg jelez.