Nemzetközi gazdaság

Az olajkeresleti csúcs közelében vagyunk

Még ebben az évtizedben hanyatlásnak indulhat a kőolaj kereslete.

A közeljövőben, már 2030 előtt túllendül a világ olajfelhasználása a csúcsponton a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán ismertetett olajpiaci jelentése szerint. A szervezet számításai szerint 2028-ban tetőzhet a globális olajkereslet, amikor a mértéke napi 105,7 millió hordót tehet ki, majd onnan megindul az olajigény csökkenése.

Ez azt jelenti, hogy 2028-ban mintegy 6 százalékkal használhat az emberiség több olajat, mint tavaly, vagyis a korábbi becslésnél lassabb lehet a növekedés üteme. Az IEA szerint az idei olajfelhasználás napi 2,4 millió hordóval haladja meg a tavalyit, a 2028-as pedig már csak napi 400 ezerrel az előző évit.

Oil Price Decline In China
Fotó: AFP

A közlekedési célra használt olajmennyiség még hamarabb, már 2026-ban elérheti a csúcspontot, így az olajfelhasználás bővülését 

egyre inkább a vegyipar nyersanyagigénye hajtja majd.

„Az átállás a tiszta energiára épülő gazdaságra egyre gyorsul, és az elektromobilitás, az energiahatékonyság és más technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a globális olajkereslet már ebben az évtizedben túljut a csúcsponton” – közölte Fatih Birol, a szervezet ügyvezető igazgatója, aki szerint az olajtermelőknek figyelemmel kell követniük az egyre gyorsabb változásokat és a rendezett átmenet céljából a beruházási döntéseiket is ehhez kell igazítaniuk.

Az olajipari beruházások idén 2015 óta a legmagasabb szintre, 528 milliárd dollárra emelkednek, ami 11 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A beruházási összeg még a költséginfláció figyelembevételével is elegendő az IEA-jelentésben vizsgált időszakra jelzett kereslet kielégítéséhez. A nettó zéró kibocsátásra törekvő gazdaságpolitikai környezetben azonban már kétséges a megtérülése.

 

globális olajkereslet Nemzetközi Energiaügynökség IEA olajfelhasználás
Kapcsolódó cikkek