Az energiahatékonysági globális beruházások 2023-ban rekordszintet érnek el, de évente még mindig meg kellene háromszorozódniuk, ha a világ a klímaváltozással szemben a szén-dioxid-semlegesség felé vezető úton akar maradni – figyelmeztetett a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán közzétett jelentésében.

Daily Life In Nice
A tram rides through the Place Massena in Nice, France on May 23, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

A jelentés szerint az épületek felújításába, a tömegközlekedésbe, az elektromos járművek infrastruktúrájának kialakításába eszközölt beruházásoknak idén el kell érniük a 624 milliárd dollárt. 

Ez 20 százalékkal lenne több, mint 2021-ben.

Az energiafelhasználás hatékonysága tavaly ismét előtérbe került a gáz, az olaj és a villamos energia árának emelkedésével, amit az ukrajnai háború tovább fokozott. Az amerikai kormány inflációcsökkentő törvényében szereplő intézkedések egynegyedét ez teszi ki. A REPowerEU nevű terv megemelte az EU célkitűzéseit, India energiatakarékossági projektet fogadott el.

A berendezések oldalán a hőszivattyúk értékesítése 2022-ben 10 százalékkal nőtt világszerte, Európában 40 százalékkal, az elektromos járművek az összes értékesítés 14 százalékát tették ki, 2023-ban 18 százalék várható, és az otthoni energiagazdálkodási technológiák is fejlődtek. 

Az energiahatékonyság mögött erős lendület áll, és az elmúlt évben és a globális alatt olyan országokban is történtek intézkedések, amelyek a globális energiafogyasztás több mint 70 százalékát adják. Az évtized végéig meg kell dupláznunk az előrehaladást

– mondta el Fatih Birol, az IEA főigazgatója. 

Ha az előrehaladást évi 4 százalékra megdupláznák, akkor 2030-ig harmadával lehetne csökkenteni a globális energiakeresletet és az ágazat szén-dioxid-kibocsátását,

ami összhangban lenne a 2050-es szén-dioxid-semlegességi forgatókönyvvel. 

Ennek eléréséhez a beruházásoknak meg kellene háromszorozódniuk, 2030-ra több mint 1800 milliárd dollárra évente. Amikor tiszta energiáról beszélünk, a kormányok még mindig gyakran a megújuló energiaforrásokra, a napenergiára és a hidrogénre gondolnak. Ez fontos, de többet kell gondolkodnunk arról is, hogyan használjuk fel az energiát – emelte ki Brian Motherway, az IEA hatékonysági vezetője. 

Az IEA, az ENSZ és a Világbank kedden közzétett jelentése szerint ma a világon mintegy 625 millió ember nem jut elektromos áramhoz, továbbá mintegy 2,3 milliárd ember még mindig káros környezetszennyező módon, olaj- vagy fatüzeléssel él a Földön.