Egy friss kutatás szerint rengeteget lopnak a 60 év feletti amerikaiaktól. Ami pedig ennél is szomorúbb, az az, hogy az évente 28,3 milliárd dollár háromnegyedét azok veszik el tőlük, akiktől a legkevésbé számítanak rá: családtagok, gondozók, barátok, ismerősök.

Young,Caucasian,Woman,Receiving,Money,From,Her,Senior,Mother.
A legnagyobb arányban azok zsákmányolják ki az idős amerikaiakat, akiket ismernek.
Fotó: Shutterstock

A kutatás az idősek pénzügyi kizsákmányolását vizsgálta. A kifejezés alatt a Financial Crimes Enforcement Network, azaz az illetékes kormányzati szerv, idős felnőtt pénzeszközeinek, vagyonának vagy eszközeinek jogtalan vagy nem megfelelő felhasználását érti. A tanulmány szerint nehéz volt pontosan számszerűsíteni a kárt, mert az esetek nagy részét nem jelentik be. 

Ha a kihasználó személy ismeretlen, akkor az áldozatok kétharmada fordul a hatóságokhoz, ám ha a megkárosító személy ismerős, akkor 88 százalékban nem jelentik be a lopást. 

Sőt, ha ismerték az elkövetőt, az átlagos veszteség 50 ezer dollár volt, szemben azzal, ha idegenek tulajdonítottak el pénzt, ami 17 ezer dollárra rúgott.

A tanulmány szerzői megemlítik, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy az így megkárosított idősek később mentális és fizikai, köztük szív- és érrendszeri betegek lesznek, amik miatt körükben a korai halálozás is megjelenik.

A jelentés megállapította azt is, hogy az anyagi kizsákmányolás aránya 2020 március közepe óta több mint kétszeresére nőtt, amit a világjárvány okozta társadalmi elszigeteltség súlyosbít. Mivel a károsultak túlnyomó többsége nem kapja vissza a pénzét és idős korukra tekintettel azt egyénileg már nem tudják munkajövedelemmel pótolni, a felmerülő költségeik a családtagokra és az adófizetőkre hárulhatnak.

A University of Chicago közvélemény-kutató központja és az AARP Public Policy Institute csütörtökön közzétett jelentéséhez – amit a Bloomberg vett észre– három amerikai szövetségi intézmény adatait használták: a Federal Trade Commission, a Federal Bureau of Investigation (FBI) és a pénzügyminisztérium kiadványait.

Meglepő választ adtak az amerikaiak arra, mit jelent gazdagnak lenni

Az amerikaiak szerint a gazdagsághoz legalább 2,2 millió dollár szükséges. A magas összeg ellenére az Egyesült Államok lakosságának csaknem fele már jelenleg is gazdagnak tekinti magát, miközben a nettó vagyonuk átlagosan ennek az összegnek csupán a negyede. Sokak szerint ugyanis nem csak pénzben mérhető a gazdagság.