Nancy Faeser német belügyminiszter szerint kedvezőtlen hatással lehet Európa legnagyobb gazdaságára a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (Alternative für Deutschland – AfD) türingiai győzelme, mivel a berlini kormány az Európai Unión kívülről is akar képzett munkaerőt az országba csábítani.

GERMANY-POLITICS-AFD-FARRIGHTRobert Sesselmann of the far-right Alternative for Germany (AfD) party speaks at an election event in Sonneberg, eastern Germany on June 25, 2023. Germany's far-right AfD won its first district election on June 25, 2023, in a further boost to the anti-immigration party as it surges to record-highs in opinion polls. Robert Sesselmann, a lawyer and regional lawmaker, won a closely-watched run-off vote for district administrator in Sonneberg in the central state of Thuringia, near the border with Bavaria. (Photo by FERDINAND MERZBACH / NEWS5 / AFP)
Robert Sesselmann nagy előnnyel szerezte meg az AfD első önkormányzati vezetői posztját.
Fotó: AFP

Az AfD a hétvégén szerezte meg első választott önkormányzati vezetői tisztségét a volt NDK területén fekvő Türingia tartomány Sonneberg járásában, méghozzá meggyőző fölénnyel: Robert Sesselmann a szavazatok 52,8 százalékát gyűjtötte be. 

Az eredmény külön érdekessége, hogy a tartományban hivatalosan szélsőséges jobboldali szervezetként tartják nyilván a tíz éve alapított AfD-t, ami azt jelenti, hogy a hatóságok szigorúan figyelhetik a pártot.
Björn Höcke, az AfD türingiai tartományi szervezetének vezetője szerint azonban ez csak a kezdet, az első győzelem lendületét kihasználva „politikai földrengést” okozhatnak a többi keleti tartományban is a jövőre rendezendő törvényhozási választásokon. 

A párt népszerűsége országszerte is nő, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint elérte a húsz százalék körüli szintet, 

és ezzel megelőzte Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata pártját, a második helyen áll a kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetség mögött, amely 26-27 százalékkal vezet.

Lavender Harvestunique Lavender Field in Detmold Fromhausen, Germany: Migrant workers from turkish-bulgarian Roma community Stolipinovo in  Bulgaria are harvesting Lavender by hand in Detmold-Fromhausen 17.7.2019 | usage worldwide (Photo by Robert B. Fishman / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A német gazdaságnak évi négyszázezer migráns munkavállalóra lenne szüksége.
Fotó: AFP

Az AfD sok kérdésben szembemegy a koalíciós kormány politikájával, többek között a klímavédelem és a bevándorlás kérdésében, amely létfontosságú a gazdaság fenntartható fejlődése szempontjából. A német parlament alsóháza, a Bundestag május végén fogadott el egy törvényt, amellyel sokkal több embert vonzanának az országba a munkaerőhiány csökkentése érdekében. 

Norbert Kleinwächter, az AfD képviselője élesen bírálta a jogszabályt, mondván, hogy az „bóvliországgá” silányítja Németországot.
Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter szerint az AfD-nek nincs megoldási javaslata a Németország előtt álló kihívásokra. 

Épp ellenkezőleg: az AfD olyan légkört gerjeszt, amely árt Németország pozíciójának

– nyilatkozta a Funke médiacsoportnak, hozzátéve, hogy ez a légkör elriaszthatja a képzett külföldi munkavállalókat, akikre a gazdaságunknak sürgősen szüksége van.

"Civil Protection Day" - Potsdam24 June 2023, Brandenburg, Potsdam: Federal Interior Minister Nancy Faeser (SPD) speaks on a stage at the "Civil Protection Day" in Potsdam. At 1 p.m., sirens sounded throughout Potsdam for a test alert: Together with the federal government, Brandenburg hosted the first "Civil Protection Day" in the state capital. Also at 1 p.m., a test warning went off on cell phones in the city area. In the city center, the fire department, the police, the German Federal Armed Forces, the Federal Agency for Technical Relief and other aid organizations were represented. Photo: Michael Bahlo/dpa (Photo by Michael Bahlo / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Nancy Faeser belügyminiszter szerint az AfD előretörése elijesztheti a külföldi munkavállalókat.
Fotó: AFP

Szerinte ez ráadásul épp azokra üthet vissza, akik támogatják az AfD-t, mert kevesebb lehetőséget teremt Németország azon régióiban, amelyeknek gazdasági ösztönzőkre van szükségük, és a képzett munkaerő meglététől függenek. 

A népesség elöregedésével a következő évtizedben az előrejelzések szerint hét százalékkal csökken a munkaerő-kínálat Európa legnagyobb gazdaságában, csak a jelenlegi szint fenntartásához évi négyszázezer migráns munkavállalóra lenne szükség. A Szíriából és Ukrajnából érkezett menekültek azonban eddig nem váltották be azt a reményt, hogy hozzájárulnak a német gazdaság növekedéséhez.

GERMANY-AUTO-INDUSTRY-ECONOMYAn employee works on a Mercedes-Maybach luxury car on the assembly line on January 24, 2018 at a plant of the Stuttgart-based luxury carmaker Mercedes-Benz in Sindelfingen, southwestern Germany. Confidence among investors in Germany surged in January, a closely-watched survey showed on January 23, 2018, in a further sign that a growth streak in Europe's powerhouse could have much further to run. (Photo by THOMAS KIENZLE / AFP)
A szíriai menekülteknek csak egy részét sikerült tartósan integrálni a német feldolgozóiparban.
Fotó: AFP

A Deutsche Welle internetes kiadásában emlékeztetett, hogy az AfD a szövetségi kormány egyetlen szakpolitikáját sem támogatja, így az „egyetlen igazi ellenzék” szerepében tetszeleg. Johannes Hillje politikai elemző szerint részben a Scholz-kormány, elsősorban annak környezetvédelmi politikája, a fosszilis energiaforrások lakossági fűtésből való erőltetett kivezetése is okolható az AfD előretöréséért. 

Mások a CDU/CSU politikusait is ludasnak tartják,

emlékeztetve, hogy Friedrich Merz, a CDU elnöke maga is hasonlóan populista hangnemet ütött meg a menekültekkel, a melegjogokkal és a klímavédelemmel kapcsolatban.