Nemzetközi gazdaság

Fülsiketítőek a mesterséges intelligencia vészharangjai az ENSZ-főtitkár szerint

Az ENSZ első embere is a mesterséges intelligencia szabályozását szorgalmazza. A generatív MI rohamléptekben terjed.

Fülsiketítőek a mesterséges intelligencia (MI) veszélyei ügyében megkongatott vészharangok – mondta António Gutteres ENSZ-főtitkár hétfő sajtótájékoztatóján, ahol a mesterséges intelligenciát szabályozó testület felállítását javasolta.

UN-GUTTERES-AFGHAN ECONOMYUN-GUTTERES-AFGHAN ECONOMY(211011) -- UNITED NATIONS, Oct. 11, 2021 (Xinhua) -- United Nations Secretary-General Antonio Guterres speaks to reporters at the UN headquarters in New York, on Oct. 11, 2021. Guterres on Monday called for the injection of liquidity to keep the Afghan economy afloat. (Xinhua/Xie E)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Fotó: Northfoto

A főtitkár külön kiemelte az MI egyik legújabb formáját, a generatív mesterséges intelligenciát, amelynek vészharangjait maguk a fejlesztők kongatják a leghangosabban. Mint elmondta, kutatók és szakértők már a nukleáris fegyverkezéssel egyenrangú egzisztenciális fenyegetésnek nyilvánították az MI-t, és felszólították a világot, hogy cselekedjen.

Komolyan kell venni ezeket a figyelmeztetéseket.

A generatív mesterséges intelligencia, akárcsak az amerikai OpenAI cég által kifejlesztett ChatGPT, több nyelven is képes pillanatok alatt komplex szövegek megalkotására. A hat hónappal ezelőtt elindult ChatGPT minden idők leggyorsabban növekvő alkalmazásává vált, ám az elmúlt hetekben számos szervezet és a szakmában érintett magánszemély is aggodalmát fejezte ki az MI jelentette veszélyek miatt, az MI-szoftverek fényképek és videók manipulálásával ugyanis könnyen alkalmazhatók szándékos félreinformálásra és befolyásolásra is.

Sajtótájékoztatóján a főtitkár közölte, hogy még az idén hozzálátnak egy magas szintű szervezet alapításához, amely rendszeresen felülvizsgálja az MI-t érintő kormányzati intézkedéseket, és javaslatokat tesz arra, hogy miképpen lehet az emberi jogok tiszteletben tartásával szabályozni a mesterséges intelligenciát.

Személy szerint azt tartanám a legkedvezőbbnek, ha a nemzetközi atomenergia szabályozásához hasonlóan tudnánk létrehozni a mesterséges intelligenciára szakosodott hivatalt

– emelte ki Guterres, utalva az ENSZ által 1957-ben alapított Nemzetközi Atomenergia-ügynökségre. A főtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egy ilyen testület létrehozását nem egyedül, hanem az ENSZ tagállamaival összhangban hajtanák végre, a javaslatról állásfoglalást is benyújtott.

Rishi Sunak brit miniszterelnök nemrégiben támogatta az ötletet, s felajánlotta, hogy Nagy-Britannia legyen a mesterséges intelligencia biztonsági szabályozásának globális központja. Guterres üdvözölte, hogy a témakörben összehívott csúcstalálkozónak a szigetország adjon otthont. Mint elmondta, egy tudományos szakértői tanácsadó testület napokon belüli létrehozását tűzte ki célul MI-szakértőkből és ENSZ-ügynökségek vezető tudósaiból.

Aki lemarad, kimarad: hamarosan munkahelyi elvárás lesz a ChatGPT használata

A munkavégzést is átalakítja a mesterséges intelligencia, alapvető fontosságúvá válik a „promptolás”, amelynek megértését és használatát már az MI által generált tanár is segíti. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint egyre több munkáltató keresi a ChatGPT-tapasztalattal rendelkező dolgozókat.

 

 

Guterres ChatGPT ENSZ mesterséges intelligencia
Kapcsolódó cikkek