Vietnám gazdasága éves szinten a vártnál nagyobb mértékben, 4,14 százalékkal nőtt a júniussal véget ért második negyedévben. A tempó jócskán elmarad az előző év azonos időszakában mért 7,83 százaléktól, de legalább jobb az első negyedéves eredménynél – derül ki a vietnámi statisztikai hivatal előzetes adataiból. A mezőgazdaság 3,25 százalékkal, az ipar 2,5 százalékkal, a szolgáltatási szektor 6,11 százalékkal lendült fel.

Fotó: Nhac Nguyen / AFP

A kormány számításai szerint a gazdaság idén 6,5 százalék körüli mértékben bővülhet, ami elmarad tavaly 8,02 százalékos évtizedes csúcsértéktől, de így is kenterbe ver több európai országot. Az előzetes adatok szerint júniusban az 2 százalékra lassult éves szinten a májusi 2,33 százalékról  míg a kiskereskedelmi forgalom 6,54 százalékkal nőtt, a maginfláció pedig 4,33 százalékra mérséklődött a nyár első hónapjában. Az júniusban 11,4 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest, míg az 16,9 százalékkal zsugorodott.

A vietnámi GDP változása
 

A kivitel és a behozatal jelentős csökkenése azzal magyarázható, hogy a globális kereslet gyengülése miatt a feldolgozóipari központnak számító délkelet-ázsiai ország kevesebb elektronikai terméket, például okostelefont tud exportálni. Az elemzők szerint Vietnám a világ legnyitottabb gazdaságai közé tartozik, ezért a gyenge külső kereslet megviseli a közel 99,5 milliós országot. Az eladósodott ingatlanszektornak pedig nem tett jót a hitelezési feltételek szigorodása.

Az ázsiai ország központi bankja idén többször is kamatot csökkentett a likviditás növelése és a támogatása érdekében. (Az alapkamat 4,50 százalékon áll.) Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a tavaly indított korrupcióellenes kampány a beruházásokat is visszafogja. Vietnám az elmúlt években szépen fejlődött, a regionális versenytársainál több és előnyösebb szabadkereskedelmi megállapodással felvértezve – és gyakran a kínai munkabérektől is elmaradó fizetésekkel – egyre nagyobb arányban csábítja a nagyvállalatok gyárait az országba.

Hanoi az utóbbi években abból is profitál, hogy Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi háborúja miatt a nyugati cégek termelésük egyre nagyobb részét hozzák el Kínából, Vietnám pedig népszerű célpont lett India és Thaiföld mellett. Az országnak más adottságai is kedvezők, például a föld második legnagyobb ritkaföldfém-készletével rendelkezik, így a szakértők szerint ritka szép jövő várhat rá.

Rakétahordozó hadihajót ajándékozott Vietnámnak India

India egy aktív szolgálatot teljesítő, rakétahordozó hadihajót ajándékozott Vietnámnak, ami az első ilyen eset az ország 1947-es függetlensége óta. Az indiai haditengerészet közlése szerint a dél-ázsiai országban épített, Kirpan nevű korvett szerdán hagyta el India keleti partvidékét. Újdelhi és Hanoi az elmúlt években látványosan megerősítette kétoldalú kapcsolatait, mivel mindkét ország tart az egyre inkább növekvő kínai befolyástól.